RA SLOVENIJA 1, 28.03.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.57
Čeprav se rok za zbiranje ponudb za nakup državnega deleža v Splošni plovbi še ni iztekel, se boj za prevzem portoroškega ladjarja že nekaj časa stopnjuje. Vseslovensko združenje malih deležnikov je pred dvema tednoma vložilo izpodbojno tožbo na skupščinske sklepe pomorske družbe, zdaj pa je proti neznanim storilcem vložilo še kazensko ovadbo, zaradi oškodovanja malih delničarjev, ter zaradi suma zlorabe položaja ali pravic in hudodelskega združevanja. Prispevek Jasne Preskar.


JASNA PRESKAR: Pomorska družba ima v Splošni plovbi slabih 21 odstotkov delnic, njen večinski delničar pa je nemški ladjar Peter Döhle. Ta je že napovedal, da se bo potegoval za nakup 30 odstotnega državnega deleža v Splošni plovbi, kar pa ni povšeči nekaterim drugim delničarjem. Med najbolj glasnimi nasprotniki je prav Vseslovensko združenje malih deležnikov, ki ga, kot pravi njegov predsednik Kristjan Verbič, moti predvsem način prevzema, oziroma dokapitalizacije pomorske družbe. Ta je bila ustanovljena prvenstveno za reševanje terjatev delavcev iz naslova premalo izplačanih plač.
KRISTJAN VERBIČ: V popolnem nasprotju s tem je bil za direktorja imenovan s strani nadzornega sveta direktor, ki je javno izjavil, da je njegov edini namen vstopa v pomorsko družbo začetek prevzema Splošne plovbe.
PRESKAR: Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj ovadbe Vseslovenskega združenja ne komentira.
EGON BANDELJ: Smo v demokraciji in vsakdo lahko vlaga kazenske ovadbe po mili volji in kot je vsakomur.
PRESKAR: Podobno meni tudi predsednik nadzornega sveta pomorske družbe Gregor Velkavrh, ki pa z ovadbo še ni seznanjen.
GREGOR VELKAVRH: Glede ovadb je treba reči, da vsak, ki jih podaja mora pa tudi vedeti, da je zavestno vlaganje krivih ovadb kaznivo dejanje, ravno tako in tako kot on očita nekomu danes nekaj, lahko jutri se mu isto vrne. To je vse.
PRESKAR: Rok za zbiranje ponudb za nakup državnega deleža v Splošni plovbi se bo iztekel v začetku aprila. Svoj interes za nakup pa je poleg pomorske družbe in Mercate že izrazila tudi Luka Koper. Država bo v Splošni plovbi v vsakem primeru obdržala kontrolni delež.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Preskar Jasna
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 28. 03. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:3