• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 27.07.2023

NOVI TEDNIK ŽELEZAR ŠTORE

Lastniki Železarja Štore so na nedavni seji skupščine sklenili, da bodo ponovno zmanjšali osnovni kapital družbe. Vsak delničar bo za eno svojo delnico dobil 0,83 evra. Denar bodo dobili delničarji, ki bodo konec leta 2023 kot imetniki delnic vpisani v klirinško-depotni družbi, izplačilo bo opravljeno šele zadnji dan februarja v letu 2024. Glede na lastniško strukturo bodo najvišje zneske dobili poslovnež Tomaž Subotič, podjetje Storkom in Anton Franulič.

Družba pooblaščenka Železar Štore, v katero so v devetdesetih letih takrat zaposleni v štorski železarni vložili svoje certifi kate in postali njeni lastniki, ima po zadnjih dosegljivih podatkih le še 162 delničarjev. Večina je malih, saj je Tomaž Subotič lastnik malo več kot 48 odstotkov vseh delnic, lastniški delež podjetja Storkom znaša 31 odstotkov, Anton Franulič, ki je tudi solastnik Storkoma in direktor Železarja, ima v lasti malo več kot 10 odstotkov delnic.

Lastniki pooblaščenke so osnovni kapital zmanjšali že leta 2020, in sicer s 3,9 milijona evrov na 2,4 milijona evrov. Na račun zmanjšanja osnovnega kapitala je vsak delničar za eno svojo delnico dobil 1,55 evra. Tokrat so se odločili, da bodo osnovni kapital zmanjšali še za 804 tisoč evrov. Kot sta pojasnila vodstvo in nadzorni svet, je razlog za zmanjšanje vračilo dela osnovnega vložka delničarjem, ob čemer želita osnovni kapital prilagoditi potrebam družbe. Obseg njenega poslovanja se je namreč zelo zmanjšal. Železar sam ustvari zelo malo prihodkov od prodaje. Lani so znašali le malo manj kot 9 tisoč evrov. Največji vir njegovih prihodkov so dividende, ki jih dobi kot delničar v družbah Štore Steel in Itro. Manjši lastniški delež ima tudi v Uniorju, kjer dobička niso delili že zelo dolgo.

Prodaja in nakup

Železar, ki se sicer ukvarja z nudenjem administrativnih del, je torej zanimiv predvsem zaradi lastniških deležev, ki jih ima v drugih podjetjih. Z malo več kot 20-odstotnim deležem je drugi največji lastnik družbe Štore Steel. V družbi Itro ima 13,6-odstotni delež, v Uniorju je lastnik malo več kot 1,5 odstotka delnic. Uprava je v načrt poslovanja za leto 2023 uvrstila prodajo naložbe v Uniorju. V bilancah Železarja je knjigovodska vrednost tega premoženja ocenjena na 440 tisoč evrov. Kot je znano, svoj malo več kot 12-odstotni delež v zreškem podjetju prodaja tudi štorska jeklarna, v kateri želijo lastniki Železarja povečati svoj delež. Lastništvo v družbi Itro naj bi ostalo takšno, kot je zdaj.

Letos brez dividend

Lastniki Železarja so na seji odločali tudi o delitvi bilančnega dobička, ki je zadnji dan lanskega leta znašal 740 tisoč evrov. Sklenili so, da bo ostal nerazporejen. O nasprotnem predlogu Vseslovenskega združenja malih deležnikov, naj družba večino bilančnega dobička nameni izplačilu dividend, drugi delničarji niso niti razpravljali. So pa podelili še en enoletni mandat dosedanjim članom nadzornega nadzornega sveta Tomažu Subotiču, Gregorju Franuliču in Ladislavu Kaluži. Mandat nadzornikov Železarja namreč od lani traja le eno leto. JI

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JI
  • Datum objave: četrtek, 27.07.2023
  • Stran: 5