• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 24.08.2023

NOVI TEDNIK DOBIČEK BODO PORABILI ZA NALOŽBE

Lastniki večine delniških družb na Celjskem letos brez dividend

Konec meseca se bo na Celjskem zvrstilo še nekaj sej skupščin delničarjev. Sestali se bodo lastniki treh turističnih družb, šempetrskega Sipa in Elektra Celje. V vseh podjetjih, tudi tistih, ki so lansko poslovno leto zaključila s čistim dobičkom, ne nameravajo izplačati dividend.

Sip svojim lastnikom, med katerimi ima največji delež predsednik upravnega odbora Uroš Korže, predlaga, naj bilančni dobiček, ki je zadnji dan minulega leta znašal 16,1 milijona evrov, ostane nerazporejen. Največji proizvajalec kmetijskih strojev na Celjskem je lani zabeležil veliko rast. Ustvaril je malo manj kot 51 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za petino več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 4,3 milijona evrov. S takšnimi finančnimi rezultati je Sip kljub težkim razmeram na trgu presegel vse svoje dosedanje poslovanje. Z napovedjo, da letos dividend ne bo, se ne strinjajo v Vseslovenskem združenju malih deležnikov( VZMD), ki ima v Sipu neznaten lastniški delež. Predlagajo, naj družba delničarjem nameni 6,2 milijona evrov bilančnega dobička, kar pomeni 15 evrov bruto na delnico. Prepričani so, da razdelitev dividend ne bo negativno vplivala na razvoj Sipa. Ob tem v VZMD opozarjajo, da lahko v skladu z zakonodajo, če družba, ki ima dobiček, delničarjem ne nameni dividend v višini najmanj 4 odstotke osnovnega kapitala, sklep, ki bi bil drugačen od njihovega predloga, sodno izpodbijajo.

Brez dividend tudi v termah

Težav z nasprotnimi predlogi malih delničarjev zagotovo ne bodo imeli v Termah Olimia, ki so v lasti države. Čeprav imajo visok bilančni dobiček, saj je konec lanskega leta znašal malo več kot 11 milijonov evrov, uprava in nadzorni svet predlagata, naj ostane nerazporejen. V termah, kjer so lani ustvarili 29 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 2,6 milijona čistega dobička, denar potrebujejo za obsežnejše naložbe, ki jih načrtujejo v tem in prihodnjem letu.

Tako kot vsa leta doslej tudi v Termah Dobrna letos ne bo dividend. Lastnik Dušan Korošec namreč ves dobiček pušča v podjetju. Lani so terme imele 962 tisoč evrov čistega dobička, bilančni dobiček je znašal malo več kot pol milijona evrov.

Konec avgusta se bodo sestali tudi lastniki Term Topolšica, ki imajo na dnevnem redu seje le seznanitev z letnim poročilom za leto 2022 in poročilo o delu nadzornega sveta ter potrditev dela uprave in nadzornikov v preteklem letu. Terme Topolšica so lani ponovno imele izgubo

Ne bodo ostali brez denarja

Spomnimo, da so letos brez dividend ostali tudi lastniki družb, v katerih so si običajno izplačali velik del dobička. Razlog je bila državna pomoč za omilitev posledic energetske krize, ki bi jo morali vrniti, če bi se odločili za dividende. Vendar brez denarja ne bodo ostali. V Cinkarni Celje bodo na primer o delitvi 25 milijonov evrov bilančnega dobička iz leta 2022 odločali na naslednji seji skupščine. Podobno je bilo tudi v Cetisu, kjer so lani poslovali zelo dobro, a je kljub temu bilančni dobiček v višini 10,6 milijona evrov ostal nerazporejen. Tako kot v cinkarni so tudi v Cetisu dobili državno pomoč zaradi visokih cen energije, ob tem podjetje potrebuje denar za naložbe, ki jih načrtuje za naslednja leta.

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JANJA INTIHAR
  • Datum objave: četrtek, 24.08.2023
  • Stran: 5