• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 01.02.2024

Za izredno sejo skupščine, na kateri bodo delničarji Cinkarne Celje odločali o delitvi bilančnega dobička za leto 2022, sta Slovenski državni holding( SDH) in Vseslovensko združenje malih deležnikov( VZMD) pripravila nasprotna predloga. Čeprav sta ju poslala prepozno– zamudila sta namreč zakonsko določen 7-dnevni rok– je uprava njuna predloga javno objavila. SDH predlaga višje dividende, VZMD pa njihovo izplačilo skupaj z dividendami za leto 2023, o katerih bodo delničarji odločali na letošnji redni seji skupščine.

Izredna seja skupščine delničarjev bo 13. februarja. Edina točka dnevnega reda je delitev bilančnega dobička, ki ga je družba imela v letu 2022. Uprava in nadzorni svet predlagata, naj lastniki družbe za dividende dividende namenijo polovico predlanskega čistega dobička oziroma 21,6 milijona evrov. Preostanek bilančnega dobička v višini 3,3 milijona evrov naj ostane nerazporejen. Če bo takšen predlog sprejet, bo bruto dividenda na delnico znašala 2,77 evra. Delničarji bodo dividende dobili 23. februarja.

Na lanski redni seji skupščine je uprava delničarjem predlagala, naj se v letu 2023 odpovedo dividendam in naj bilančni dobiček v višini 25 milijonov evrov ostane nerazporejen. Razlog za takšen predlog je bila državna pomoč, ki jo je družba dobila za omilitev posledic energetske krize. Če bi dobiček razdelila, bi denar morala vrniti. Razprava se je končala tako, da delničarji o dobičku niso sprejeli nobenega sklepa, niti o tem ne, da ga ne bodo razdelili.

Proti tudi mali delničarji 

Ker torej cinkarna dobička iz leta 2022 v letu 2023 ni mogla izplačati, lahko pa ga izplača v kasnejših letih, sta se njena uprava in nadzorni svet odločila za sklic izredne seje. Z njunim predlogom, kako razdeliti bilančni dobiček, se v SDH, ki ima v cinkarni malo manj kot 25-odstotni lastniški delež, ne strinjajo. Predlagajo namreč višje dividende, in sicer 3,20 evra bruto na delnico. To pomeni, da bi cinkarna delničarjem izplačala skoraj ves bilančni dobiček in bi nerazporejenih ostalo samo malo več kot 6 tisoč evrov. V SDH so prepričani, da izplačilo višjih dividend ne bo negativno vplivalo na poslovanje cinkarne, saj je bila leta 2022 izjemno uspešna, poleg tega je nezadolžena in je njeno fnančno stanje stabilno. Če bo obveljal predlog SDH, bo država od cinkarne dobila 850 tisoč evrov več, kot bi jih, če bi delničarji podprli predlog uprave in nadzornega sveta družbe.

V Vseslovenskem združenju malih deležnikov se s takšno delitvijo bilančnega bilančnega dobička, kot jo predlaga uprava, strinjajo. Predlagajo, naj cinkarna z izplačilom dividend za leto 2022 počaka do letošnje redne seje skupščine in ga potem združi z izplačilom dividend za leto 2023. S tem bi zlasti mali delničarji imeli manj stroškov, pravijo. Združenje je v svojem nasprotnem predlogu še zapisalo, da bi manj stroškov imela tudi cinkarna, če bi sklep o delitvi bilančnega dobička za leto 2022 sprejela že na lanski redni seji, z izplačilom dividend pa potem počakala do letos. V tem primeru ji namreč ne bi bilo treba sklicevati izredne seje. JI

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JI
  • Datum objave: četrtek, 01.02.2024
  • Stran: 4