• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 06.07.2023

Tako kot v Cinkarni Celje so letos tudi lastniki Cetisa ostali brez dividend. Na seji skupščine so delničarji podprli predlog upravnega odbora družbe, naj bilančni dobiček, ki je konec lanskega leta znašal 10,6 milijona evrov, ostane nerazporejen.

Lani je imel Cetis rekordne poslovne rezultate. Ustvaril je 62,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 18,7 milijona evrov čistega dobička. Kljub odličnemu poslovanju je upravni odbor predlagal, večina delničarjev pa je njegov predlog podprla, naj bilančni dobiček ostane nerazporejen. Kot je navedel, družba potrebuje denar za naložbe, ki jih načrtuje v naslednjih letih. Ob tem ji je država odobrila še pomoč za blažitev visokih cen energije, zaradi česar izplačilo dividend letos ni dovoljeno.

Ker so na seji podprli sklep, da bilančni dobiček ostane nerazporejen, delničarji niso glasovali o predlogu Vseslovenskega združenja malih deležnikov, ki je menilo, da bi Cetis svojim lastnikom moral izplačati del bilančnega dobička. Združenje je prepričano, da to ne bi negativno vplivalo na poslovanje celjske družbe ali oviralo njenih načrtov. Zato so predlagali, naj Cetis svojim lastnikom razdeli 5,9 milijona evrov dobička, kar pomeni, da bi bruto dividenda na delnico znašala 29,50 evra. Tolikšno dividendo je Cetis izplačal že lani. Lastniška sestava Cetisa se že nekaj časa ni pomembno spremenila, čeprav sta Slovenski državni holding in Kapitalska družba, ki imata v lasti malo več kot 15 odstotkov delnic, svoj delež že večkrat poskušala prodati. Največja lastnica ostaja ljubljanska družba MSIN, ki ima 76 odstotkov delnic. Pomembnejša lastnika sta še družba Optimus v lasti izvršnega direktorja Romana Žnidariča, ki ima malo manj kot 5-odstotni delež, ter član upravnega odbora Radenko Mijatović, ki ima 2,5 odstotka Cetisovih delnic. 

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JI
  • Datum objave: četrtek, 06.07.2023
  • Stran: 5