RA SLOVENIJA 1, 11.04.2007, PRVA JUTRANJA KRONIKA, 5.30
Novoustanovljena sekcija Vzajemna pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev je sinoči izrazila nasprotovanje združitvi Vzajemne, zdravstvene zavarovalnice in Adriatic Slovenice. Z namenom zaščite 900.000 zavarovancev so za to najvišje odgovorne državne institucije pozvali k ustreznim ukrepom, zavarovance Vzajemne pa, naj se množično vključijo v sekcijo.


HELENA LOVINČIČ: Časa za organiziran nastop zavarovancev, to je lastnikov Vzajemne na skupščini 10. maja, na kateri naj bi odločali o prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic Slovenica je malo, zato nova sekcija Vzajemna pri združenju malih delničarjev že intenzivno dela. Izvršilni odbor, ki mu predseduje Vladimir Toplak, pa je že sprejel skupno stališče.
VLADIMIR TOPLAK: Načelno večinsko stališče je bilo proti prenosu premoženja na podlagi obstoječe dokumentacije.
LOVINČIČ: Ocenili so, da ima vprašanje prenosa premoženja, združevanja ne le finančne in pravne vidike, pač pa tudi socialne, nacionalno-razvojne, ki se preko 900.000 zavarovancev praktično tičejo vsake slovenske družine. Izvršilni odbor sekcije predlaga vodstvu Vzajemne, da razkrije javnosti vse podatke ter združenju posreduje spisek vseh zavarovancev, finančno in pravno dokumentacijo ter da ponovno prouči ustreznost razpisa skupščine pred velikonočnimi prazniki ter ustreznost roka takega sklica. K ukrepanju poziva vlado, posebej Ministrstvo za zdravje, da predloži poseben zakon v zaščito lastnikov Vzajemne. Pozivajo tudi predsednika države, varuhinjo človekovih pravic, da zaščitijo pravičnost in trajnostni razvoj, obe finančni agenciji, drugo stroko ter parlamentarne stranke.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Prva jutranja kronika
Datum: 11. 04. 2007
Termin: 05:30
Trajanje:1