TV SLOVENIJA 1, 09.04.2007, DNEVNIK, 19.24
MANICA J. AMBROŽIČ: Upravi in nadzorna sveta zavarovalnic Adriatic Slovenica in Vzajemna so se odločili nadaljevati postopek povezovanja obeh družb. 10. maja sta skupščini obeh družb in če bodo delničarji potrdili povezovanje, bodo zavarovanci Vzajemne prejeli delnice družbe Adriatic Slovenica. Združevanju pa utegne nasprotovati država.


FLORJAN ZUPAN: Adriatic Slovenica je po cenitvi družbe Delouitte ocenjena na 135, Vzajemna pa na 42,5 milijona evrov. Razmerje je tako 1:3. Adriatic naj bi izdal 8,4 milijona novih delnic, tako da bi vsak zavarovanec prejel delnice na podlagi ocenjene vrednosti in obračunane premije od začetka delovanja Vzajemne.
MARKO JAKLIČ (predsednik uprave Vzajemne): Delnice nove zavarovalnice bodo prejeli le tisti naši zavarovanci, ki bodo zavarovani na dan vpisa v sodni register. Predpostavljamo, da se bo to zgodilo nekje, če bo vse potekalo normalno, v mesecu septembru.
ZUPAN: Vzajemna bo pravice in vplačane premije v preteklosti priznala tudi povratnikom, ki bodo pri njej spet sklenili zavarovanje. Glasovanje na skupščini bo potekalo osebno ali prek pooblaščencev. Podpise pa že zbira tudi Združenje malih delničarjev.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): Mi smo doslej prejeli že precej prijav, odziv je bil množičen, a vendarle se izvršilni odbor še ni odločil, da tudi formalno vzpostavi sekcijo.
ZUPAN: Na naslove medijev, državnih organov in strank pa je prišla anonimka v obliki razglednice za ohranitev Vzajemne, ki jo je uprava ocenila kot načrtovano akcijo proti povezovanju. Na potezi je zdaj vlada, ki mora v parlament spraviti zakon o preoblikovanju Vzajemne, sicer bo težko oporekala volji članov. Minister Bručan, ki dogodka ne komentira, pa v sporočilu navaja, da morebitne statusne spremembe Vzajemne niso možne pred sprejetjem posebnega zakona, ki ga zahteva zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju in je trenutno v vladni proceduri.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 09. 04. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3