TV SLOVENIJA 1, 09.02.2007, DNEVNIK, 19.34
MANICA J. AMBROŽIČ: Delničarji Splošne plovbe so na skupščini soglasno podprli odpravo predkupne pravice za zdajšnje družbenike. Spremembo je predlagala Slovenska odškodninska družba, da bi za napovedano prodajo svojega deleža v Plovbi privabila čim več kupcev. Pred objavo razpisa za prodajo tretjinskega državnega deleža v Splošni plovbi pa v ozadju poteka hud boj.


EUGENIJA CARL: Le dobrih 5 minut je danes trajala skupščina Splošne plovbe. Delničarji so izglasovali predlog SODa in družbeniško pogodbo spremenili tako, da 4 glavni lastniki, KAD, SOD, Pomorska družba in Mercata, ne bodo imeli več predkupne pravice. Presenetljivo je bil sklep izglasovan soglasno, čeprav je Mercata večkrat jasno javno izrazila dvom, češ da bi bila odprava predkupne pravice pisana na kožo nemškega ladjarja Petra Dehleja, ki ne skriva želje po povečanju svojega deleža do večinskega lastništva Plovbe.
MARKO MENCIN (predsednik uprave Mercate): Mercata ni temu predlogu nikoli nasprotovala. Pač, želeli smo, da se dražba, ki se bo izvajala, da se lahko udeležijo vsi zainteresirani, za katere pa morajo veljati enaki pogoji.
CARL: SOD in KAD, ki zdaj skupaj obvladujeta 55 odstotkov Splošne plovbe, naj bi predvideno prodala 30-odstotni delež, ohraniti pa nameravata četrtino deleža. Po ocenah bosta paradržavna sklada iztržila 30 milijonov evrov. Njun predstavnik danes o podrobnostih ni želel govoriti. Razpis naj bi objavili v prihodnjih dneh. Medtem pa se v zakulisju bije vroča bitka za Plovbo. Pri tem sta se oblikovala dva tabora. Luka Koper in Mercata, ki nasprotujeta temu, da bi ladjar končal v tujih rokah, na eni strani in nemški ladjar Peter Dehle na drugi. V predprodajno igro pa se je zdaj spustilo še Vseslovensko združenje malih deležnikov. Mali delničarji Pomorske družbe, obvladuje jo Peter Dehle, bodo namreč na ponedeljkovi skupščini skupaj z Mercato nasprotovali dokapitalizaciji, ki jo predlaga nemški ladjar. Prepričani so, da bi se malim delničarjem s tem močno zmanjšala vrednost njihovega premoženja.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Carl Eugenija
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 09. 02. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:2