RA SLOVENIJA 1, 12.07.2006, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Na redni seji pa so poslanke in poslanci v drugem branju obravnavali predlog zakona o prevzemih, ki je skladen z evropsko direktivo in pomeni novo poglavje v prevzemih zakonodaje Slovenije. Po hitre postopku so sprejeli tudi novelo zakona o policiji, s katero bo omogočeno izvajanje posebnih ukrepov na meji v skladu s konvencijo o izvajanju Schengenskega sporazuma. Prispevek Roberta Škerjanca.


ROBERT ŠKERJANC: Z zakonom o prevzemih naj bi odpravili nejasnosti tranzicijskega obdobja na področju prevzema ter uvedli red na trgu vrednostnih papirjev z visoko stopnjo zaščite malih delničarjev. Poslanci so obravnavali tudi zakon o preskrbi s krvjo, ki ga usklajujemo z evropskimi standardi, zato postavlja visoka merila pri varnosti transfuzij in med drugim Rdeči križ Slovenije določa kot nacionalnega organizatorja krvodajalstva. O zakonu bodo dokončno odločali na jesenskem delu zasedanja, so pa zato poslanci danes po hitrem postopku sprejeli novelo zakona o policiji, s katero uvajamo nekatere nove ukrepe v skladu s schengensko konvencijo. Tako bo sedaj mogoče izvajati tako imenovani namenski nadzor oseb, ki ga bodo preko informacijskega sistema zahtevale posamezne članice. Natančno so zapisani tudi pogoji, s katerimi lahko naša država vnese podatke o svojih državljanih, večina spremembam zakona ne nasprotuje, LDS in SD pa izrecno nasprotujeta spremembam, s katerimi bi, kot je dejal državni sekretar v notranjem ministrstvu Zvonko Zirajh, nacionalizirali delo policije in zato del pristojnosti policije prenesli na ministrstvo.
ZVONKO ZIRAJH: S tem se sledi cilju bolj učinkovitega, strokovnega, racionalnega in usklajenega poslovanja, izvajanja strokovne pomoči pri upravljanju na področju kadrovskih zadev, informacijske in telekomunikacijske dejavnosti, finančnega in materialnega poslovanja, mednarodnega sodelovanja v odnosu z javnostmi, tako za ministrstvo, kot tudi za policijo kot organ v sestavi.
ŠKERJANC: Kot pravi Darja Lavtižar Bebler LDS pa takšnim spremembam nasprotujejo zato:
DARJA LAVTIŽAR BEBLER: Še vedno namreč menimo, da Ministrstvo za notranje zadeve ostaja policijsko ministrstvo.
ŠKERJANC: Prepričani so še, da gre za politizacijo policije in rušenje njene avtonomije, saj se po njihovem mnenju notranji minister utegne preveč vmešavati v delo policistov. Nasprotno pa so v koaliciji prepričani, da bo novela pripomogla, da se bo doseglo strokovno, bolj učinkovito racionalno in usklajeno izvrševanje skupnih nalog. Novela zakona prinaša še nekatere novosti glede evidentiranja oseb in ugotavljanja njihove istovetnosti, združuje nekatere evidence, ki jih vodi policija, razširja ukrep prepovedi približevanja, še naprej pa ostaja v veljavi zaposlovanje policistov mio javnega razpisa.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Škerjanc Robert
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 12. 07. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:3