RA SLOVENIJA 1, 06.04.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.51
Upravi in nadzorna sveta zavarovalnih družb Vzajemna in Adriatic so odobrili povezovanje družb. Sprejeli so cenitev obeh, pripojitveno pogodbo, ter ločeni poročili. O združevanju, oziroma prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic bodo odločali lastniki na skupščinah družb, ki bosta istočasno in sicer 10. maja. Skupščina Vzajemne, ki se je lahko teoretično udeležijo vsi njeni člani, to je 900.000 zavarovancev bo v Laškem. Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: Po oceni svetovalne družbe Deloitte je Vzajemna dobrih 42 milijonov evrov, to je njeno premoženje, načrti za prihodnje in načrtovano povezovanje. Adriatic Slovenija pa 135 milijonov evrov. O povezovanju bodo odločali lastniki na skupščinah 10. maja, sklic je objavljen v današnjem Uradnem listu. Znano je, da ministrstvo za zdravje pripravlja poseben zakon o Vzajemni. Ali bi ta utegnil proces zaustaviti? Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič.
MARKO JAKLIČ: Če govorimo o zakonu o preoblikovanju v delniško družbo, na to samo povezovanje nima vpliva, zagotovo pa ga bomo preučili, če bi ocenili, da je to bolj ugodno za naše lastnike in člane, bomo seveda skladno s tem tudi postopali.
LOVINČIČ: Poudarja, da so lastniki Vzajemne zavarovanci, teh je 900.000, ki bodo odločali o prenosu premoženja Vzajemne na AS, s čimer bodo postali delničarji druge največje zavarovalnice v državi. Za ta namen bo koprska zavarovalnica izdala 8,4 milijona novih delnic, ki se bodo razdelile na osnovi vplačanih premih Vzajemninih članov. 120 evrov plačane premije naj bi bilo dovolj za 1 delnico. Ta prag naj bi prestopilo 98 odstotkov zavarovancev. Postopek spremlja Združenje malih delničarjev, ki danes popoldan ustanavlja sekcijo Vzajemno. Ta v tem trenutku predstavlja edino možnost organiziranega nastopa na skupščini. Predsednik združenja Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Zaradi tega je toliko bolj pomembno, da se odzovejo, da se vključijo v priprave, oziroma če se sami nimajo namena udeležiti skupščine, da za to pooblastijo koga in zagotavljamo, da bomo v tem smislu seveda poskrbeli za zaupanja vredne pooblaščence.
LOVINČIČ: Za zdaj se je v sekcijo prijavilo nekaj tisoč članov, kar ni veliko, zato Verbič poziva Vzajemnine zavarovance k bolj množični vlčanitvi.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 06. 04. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:3