KANAL A, 01.08.2008, SVET NA KANALU A, 18.08

LILI ŽAGAR: Igor Bavčar, Boško Šrot, Stanislav Valant, Roman Glaser, Bojan Petan. Vsi pred skupščinami, vsi … za managerski odkup, a vsi zvezani vsi namreč izgubljajo vojno proti nadzornim institucijam, ki so končno začele delovati. Potem, ko sta po vrsti afer in kršitev zakonodaje, državna nadzornika trga, varuh konkurence Soršak in Žugelj z Agencije

za trg vrednostnih papirjev, v nekaterih največjih in najpomembnejših slovenskih podjetjih odvzela glasovalne pravice največjih lastnikov, se nam konec avgusta obetajo nenavadne, ali že kar čudaške skupščine. Bistveno večji vpliv bodo namreč imeli preostali lastniki in vsaj posredno je to največkrat Janševa vlada, ki bo tako še zadnjič pred volitvami lahko popravila kar je zavozila ali pa zgolj utrdila položaje. Še največ pa pridobi Kristjan Verbič, ki je v imenu malih delničarjev kandidiral za nadzornika v dveh velikih podjetjih Istrabenzu in Mercatorju. Sejnine tam tudi niso nizke. Pojasnjuje Marko Milenkovič.
MARKO MILENKOVIČ: V Mercatorju je brez glasovalnih pravic ostal Šrot in veriga podjetij okoli njega. Cela skupine Pivovarne Laško ter Infond holding, skupaj obvladuje že skoraj polovico najboljšega soseda. Preostala polovica Mercatorja pa je razdrobljena, saj nihče drug nima niti odstotka delnic. Verbič pa tu apelira na 17.000 malih delničarjev, ki obvladujejo okoli 20 odstotkov Mercatorja. V kaosu se vzpostavljajo vzorci, tako se bo tudi tam na isti dan konec avgusta, na las podobna zgodba odvila tudi v Istrabenzu. Tudi tu se Verbič poskuša prebiti v nadzorniške vrste, a ima bistveno manj moči. Tu sta praznih rok ostala Bavčar in Valant, Bavčar pa je resno ogrožen. Nasproti mu namreč stoji državni Petrol, ki že sedaj obvladuje slabo tretjino koprskega holdinga, na skupščini pa se mu obeta kar dve tretjini glasov. In vse glasnejše so govorice, da Petrol s to močjo poskuša Bavčarja izriniti iz lastništva Petrola. Za uvod pa se bo nekaj podobnega odvilo z Bojanom Petanom v Termah Čatež. A poudariti je potrebno, da Soršak omenjenim ni odvzel glasovalnih pravic ampak jih je vezal na svoje soglasje. Torej bosta morala najbolj izpostavljena slovenska tajkuna, za svojo obrambo prositi prav varuha konkurence.



Medij: Kanal A
Avtorji: Milenkovič Marko
Teme: Kristjan Verbič, Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 01. 08. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:2

 

 

Značke: Istrabenz