RA SLOVENIJA 1, 16.04.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.36
V tem trenutku ni zakonske podlage, da bi lahko Vzajemna zdravstvena zavarovalnica spremenila svoj status, so prepričani v stranki DeSUS. Vzajemna je bila ustanovljena s posebnim zakonom, v javnem interesu in za namene medgeneracijske vzajemnosti, se je na namere vodstva Vzajemne o povezovanju z zavarovalnico Adriatic Slovenica danes odzval predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Prispevek Helene Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: izvršilni odbor DeSUS-a je glede namere Vzajemne o prenosa lastništva na Adriatic Slovenica zavzel stališče, da je bila Vzajemna ustanovljena z zakonom v obliki družbe za vzajemno zavarovanje in z namenom medgeneracijske Vzajemnosti, zato se statusne spremembe lahko zgodijo le na podlagi posebnega zakona. Le tega zdaj pripravlja ministrstvo za zdravje, zato DeSUS pričakuje, je povedal Karl Erjavec, …
KARL ERJAVEC: … da bo predlog zakona pripravljen tako, da bo preprečil združevanje Vzajemne zdravstvene zavarovalnice z neko drugo zavarovalnico.
LOVINČIČ: Če bi se namreč Vzajemna vendarle povezala z delniško družbo, …
ERJAVEC: … je jasno, da bodo delničarji zainteresirani za profit, ne pa zato, da bi dopolnilno zdravstveno zavarovalništvo potekalo v javnem interesu.
LOVINČIČ: Erjavec pa je obsodil tudi ravnanje Vseslovenskega združenja malih delničarjev.
ERJAVEC: Tudi smo mnenja, da je neprimerno ravnanje tako imenovanega Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki oglašuje v medijih in vabi člane Vzajemne, da se organizirajo kot delničarji.
LOVINČIČ: Če bo skupščina Vzajemne 10. maja sprejela sklep, ki bo omogočil združevanje z drugo zavarovalnico, bo tak sklep po mnenju Erjavca protizakonit. Sicer v koaliciji o Vzajemni še niso razpravljali, tudi z zakonom, ki ga pripravlja ministrstvo Erjavec še ni seznanjen.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 16. 04. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:2