RA SLOVENIJA 1, 17.04.2007, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Na včerajšnje obtožbe predsednika DeSUS-a Karla Erjavca izrečene na račun vse slovenskega združenja malih delničarjev, ki pozivajo zavarovance Vzajemne, da pooblastijo združenje za nastop na skupščini Vzajemne 10. maja, se je danes odzval predsednik tega združenja, ki med drugim pripravlja nasprotni predlog za skupščino. Ker pa so prav upokojenci največja homogena skupina zavarovancev Vzajemne, je zelo aktivna tudi zveza društev upokojencev, ki želijo skupno nastopiti proti združevanju Vzajemne za Adriaticom Slovenico. Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: Predsednik združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je bil razzaloščen nad izjavami Karla Erjavca, saj bi moralo biti izboljšanje pogojev pri morebitnem prenosu lastništva Vzajemne na Adriatic Slovenico prva skrb upokojencev, ne pa le čakanje na vladni zakon o Vzajemni. Verbič pravi.
KRISTJAN VERBIČ: Seveda je gospod Erjavec kot eminenten politik seznanjen tudi s tem, da v kolikor bi bila ta skupščina uspešno izpeljana z reprezentativnim številom zavarovancev, torej edinih lastnikov Vzajemne, da to pomeni politično dejstvo, ki ga tudi s pravnimi sredstvi potem težko relativiziramo in ravno zato.
LOVINČIČ: Izvršilni odbor sekcije Vzajemna pri združenju načeloma ne nasprotuje prenosu lastništva, vendar ne pod takšnimi pogoji, kot so sedaj predstavljeni. Zato bo na skupščini, če bodo imeli zadostno število pooblastil vložili nasprotni predlog.
VERBIČ: Gre za predlog, ki bi izboljšal pogoje. Ti pogoji pa so seveda povezani z menjalnim razmerjem, z ohranitvijo kontrolnega deleža ob morebitnem prenosu lastništva in hkrati z prisotnostjo v organih družbe, torej nadzornem upravnem organu in tako naprej.
LOVINČIČ: Ostro proti združevanju pa je zveza društev upokojencev. Med njimi je kar 300 tisoč zavarovancev Vzajemne. Naslovili so vprašanje na agencijo za zavarovanje in nadzor o tem, ali je po sedanji zakonodaji združevanje sploh možno. Predsednik zveze Vinko Gobec.
VINKO GOBEC: Po našem ne omogoča zato, ker je Vzajemna bila ustanovljena s posebnim namenom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, medtem, ko Adriatic je pač tržna delniška družba.
LOVINČIČ: Odgovore agencije še niso prejeli. Sicer pa zveza poziva tudi upokojence.
GOBEC: Mi smo pa posebno pismo poslali, da naj bi upokojenci pooblastili predsednika društva upokojencev, ali pa pokrajinske zveze. Ta pa mora se udeležiti te skupščine in glasovati proti tej združitvi.
LOVINČIČ: V čim večjem številu, naj bi se same skupščine udeležili tudi upokojenci iz Laškega in Celjskega ter naj bi glasovali proti. Sicer pa zveza društev upokojencev poziva državne vrhove, naj čim prej ukrepajo.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 17. 04. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:4