TV SLOVENIJA 1, 26.04.2007, DNEVNIK, 19.00
MOJCA ŠIROK: Potem ko je vlada pred dobrim letom z zakonom preprečila preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo, je danes sprejela še napovedani predlog zakona, po katerem se bo Vzajemna lahko preoblikovala, če bo za to velika večina upravičencev. Zakon, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, določa merila, pogoje in postopek za preoblikovanje ter pravice ustanovitelja in upravičencev.


FLORJAN ZUPAN: Predlog zakona predvideva preoblikovanje v delniško družbo in oddelitev dela premoženja, vendar mora prej biti znan delež Zavoda za zdravstveno zavarovanje kot ustanovitelja. Po besedah ministra je ta vreden približno 14 milijard tolarjev ali 60 milijonov evrov, torej skoraj polovico vrednosti Vzajemne. Pogoji za preoblikovanje pa so zelo strogi.
ANDREJ BRUČAN (minister za zdravje): Upoštevajoč ob tem javni interes pri vzpostavitvi in ohranitvi prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja po načelu vzajemnosti ni mogoče dovoliti demulualizacijo družbe brez soglasja velike večine upravičencev.
ZUPAN: To pomeni kar 90-odstotno soglasje in posebej določen postopek sklica skupščine. Po preoblikovanju pa je možna tudi združitev z drugo zavarovalnico, torej tudi z Adriaticom.
MIHAEL PERMAN (direktor Agencije za zavarovalni nadzor): Naknadno združitev z drugo zavarovalnico pod pogojem, da tisti zavarovanci Vzajemne, ki bodo želeli ostati v vzajemni zavarovalnici, imajo pa pravico za to in Agencija za zavarovalni nadzor mora predhodno ugotoviti, da ta zmanjšana vzajemna zavarovalnica bo zmožna preživetja.
ZUPAN: Čeprav na Vzajemni predloga zakona še niso videli, ga je predsednik uprave komentiral takole.
MARKO JAKLIČ (predsednik uprave Vzajemne): Če štejemo, da je tole Vzajemna in je danes v lasti zavarovancev, če bo tak zakon sprejet, bo zavarovancem ostalo približno polovica.
ZUPAN: In še Združenje malih delničarjev.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): Mi pa seveda na načelni, generalni ravni pozdravljamo to, da je vendarle vlada se tukaj poenotila.
ZUPAN: V primeru preoblikovanja zakon poleg višjega kvoruma zahteva tudi vračilo starostnih rezervacij do 31. avgusta in vsa dovoljenja agencije.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 26. 04. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3