POP TV, 12.04.2007, 24 UR, 19.09
Spet se zapleta zgodba o zavarovalnici Vzajemna. Danes je potekel rok, ko bi moralo Ministrstvo za zdravje vložiti zakon o njenem preoblikovanju v delniško družbo. Vendar pa je ministrstvo prehitel prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je v parlamentarno proceduro vložil svoj predlog zakona.
DAVID JUG: Jelinčič spet meša štrene ministru Bručanu, podobno kot lanskega januarja, ko je želel s posebnim zakonom upravi Vzajemne pomagati preoblikovati zavarovalnico v delniško družbo. Državni zbor mu je takrat namero preprečil, pripravo zakona o preoblikovanju zakona pa naložil Ministrstvu za zdravje. Rok je potekel

danes. Predlog so sicer pripravili, pravijo, a ga vlada še ni obravnavala.
ANDREJ BRUČAN (minister za zdravje): Glejte, za transparentno ureditev možnosti statusno povezanega preoblikovanja Vzajemne z določitvijo kriterijev, pogojev in postopkov preoblikovanja ter pravic ustanovitelja in tudi upravičencev v primeru takšnega preoblikovanja.
JUG: Je pa zato s svojo različico zakona pohitel Jelinčič. Znano je, da je SNS zelo naklonjena idejam vodstva Vzajemne. Bi bil lahko zato zakon pisan na kožo predsedniku uprave Marku Jakliču in na škodo zavarovancem?
ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI (SNS): Ne, nikakor ne, ravno to je tisto. Jaz in SNS smo se že na samem začetku zavzemali za ljudi, ki so pravzaprav ustanovili Vzajemno, 900.000 ljudi, ki so z lastnim denarjem naredili Vzajemno, zdaj se jim hoče to vse vzeti. Mi nismo za to in bomo branili interes tistih zavarovancev.
JUG: Bručanu gredo načrti za preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo še vedno v nos. Če pa se zavarovalnica mora preoblikovati, pravi, naj to določi zakon, preoblikovanje pa morajo z veliko večino potrditi tudi njeni člani. Glede preoblikovanja je skeptična tudi stroka.
MIHA JUHART (Pravna fakulteta): V takšni obliki, v kakšni Vzajemna je, seveda lahko poskrbi za to, da so premije za zavarovanje čim nižje, kar je verjetno v dolgoročnem interesu zavarovanca. Pri kapitalski delniški družbi je treba seveda ustvarjat dobiček na kapital, kar pomeni, da je potrebno tudi premijo ustrezno povišat in na ta način se seveda lahko na dolgi rok premije povečajo.
JUG: Zaradi načrtovanega preoblikovanja so se sprli tudi v sekciji malih delničarjev. Eden od članov vodstvu očita, da so nelegitimno in nelegalno določili vodstvo skupine, ki zastopa delničarje Vzajemne. Sporne se mu zdijo tudi donacije, ki jih Vzajemna nakazuje društvu.
ROK MENCEJ (član Društva malih delničarjev): Lepo bi pa bilo, da pač tiste milijone, ki ste jih pač dobili od zavarovalnice na nek način potem vrnete.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Društva malih delničarjev): Katere?
MENCEJ: Od Vzajemne seveda, saj to je bila objavljena informacija.
VERBIČ: A, misliš to, donacije da bi vračali?
MENCEJ: Karkoli, donacije ali…
VEBIČ: Pa kdo govori zdaj o milijonih, tukaj naša stališča so absolutno bila vedno popolnoma avtonomna in neodvisna od tega, kdo je dajal donacije.
JUG: Medtem poskuša vodstvo Vzajemne svoje načrte uresničiti s povezovanjem s prijateljsko Slovenico. Skupščina delničarjev Vzajemne, ki bo odločala o združitvi, je sklicana za 10 maj. Zadnjo besedo o njeni usodi pa bo imela Agencija za zavarovalni nadzor.



Medij: POP TV
Avtorji: Jug David
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 12. 04. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3