POP TV, 11. 06. 2007, 24 UR, 19.01
TAMARA VONTA; Dober večer.
MATJAŽ TANKO: Lep pozdrav. Približno 4000 malih delničarjev Slovenske industrije jekla je popoldne bučno protestiralo pred sedežem vlade.
VONTA: Prepričani so, da jih je država oškodovala, ko je pod ceno prodala večinski delež Slovenske industrije jekla ruski poslovni skupini Koks. Od države zahtevajo, da jim vrne denar, ki so ga vložili v sanacijo železarn.


TANJA VOLMUT: Okrog enih so delavci zaprli Gregorčičevo ulico pred vlado. Nekaj minut zatem so s transparenti, zastavami in bučnim vzklikanjem nase opozorili ogorčeni mali delničarji.
MALI DELNIČAR: Obljubljali so nam, da bo vedno boljše, da bodo reševali delovna mesta in ko bo boljše bomo dobili denar. Od tega danes pa nič.
VOLMUT: Delničarji so prepričani, da posel stoletja, ki ga je dobil ruski kupec industrije jekla koks, za njih pomeni propad. Rusi namreč za ceno delnice ponujajo nekaj več kot 190 evrov.
MALI DELNIČAR: To je za nas prenizko.
VOLMUT: Kolikšna bi bila pravična po vašem?
MALI DELNIČAR: Po naši ocenitvi 550 evrov.
MALA DELNIČARKA: Skoz se nam je odtegovalo od plač, pa vse regrese in tako naprej. Tako da bi bilo prav, da bi nam vrnili tisto, akr so nam dolžni.
MALI DELNIČAR: Samo 40 procentov so nam dali, vse ostalo so nam pokradli.
VOLMUT: Pred vhod so zato postavili transparent in simbolično prižgali sveče. Eden od protestnikov je medte4m na vladno tablo skušal zalepiti letak, a ga je policist ustavil.
MALA DELNIČARKA: Danes nas je 400. Jutri nas bo 1000. Potem bomo pa vsi Korošci tule v Železarni.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Vaš primer pa je še posebej žalosten zato, ker je ključni akter oškodovanja, kot kaže v vašem primeru, Republika Slovenija in njeni upravljavci.
VOLMUT: In kaj mali delničarji pričakujejo od vlade?
MALI DELNIAČR: Da bodo rešili v naše dobro in da nam izplačajo delnice po poštenem načinu. Tako kot smo si ga zaslužili.
MALI DELNIAČR: Grem letos v penzijo. In bom imel zaradi tega 20 do 30 tisoč starih Sit, bom imel manjšo penzijo kot pa prej.
VOLMUT: Če v vladi ne bodo ugodili njihovim zahtevam, mali delničarji obljubljajo, da bodo pritiske stopnjevali. V skrajnem primeru bodo svojo pravico iskali tudi v Bruslju. Po dobri uri so se protestniki mirno razšli.



Medij: POP TV
Avtorji: Volmut Tanja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 11. 06. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:4