• Medij: Val 202

Dogodki in odmevi, prispevek o odzivu Nadzornega sveta Luke Koper na odločitev Višjega sodišča, da je razrešitev nekdanjega predsednika uprave Luke Koper, Gašparja Gašparja Mišiča, nezakonit. (od 16:30 minute) dalje.

Nadzorni svet Luke Koper je ravnal skrbno in v interesu družbe. Tak je današnji odziv na odločitev Višjega sodišča, da je razrešitev nekdanjega predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča nezakonita. Nadzorni svet je upravo luke zadolžil naj sproži vse dejavnosti za zavarovanje interesa družbe. Čeprav bo o odškodnini odločalo še delovno sodišče, imajo v luki na voljo še nekaj pravnih sredstev, s katerimi se bodo poskušali izogniti izplačilu odškodnine, je jasno, da nadzorni svet ni bil najbolj spreten pri argumentiranju odpoklica. Več v prispevku Nataše Ugrin Tomšič.
NATAŠA UGRIN TOMŠIČ: Razlogi za odpoklic uprave so natančno določeni in nadzorniki se jih morajo držati. Na sodišču jih ne morejo dodatno pojasnjevati in spreminjati, pravi Irena Priovič iz Združenja nadzornikov. Če sodišče ugotovi, da je sklep ničen, kot je bilo v primeru Mišiča.
IRENA PRIOVIČ: Reintegracija na položaj nazaj ni mogoče, običajno so pa tudi ti sodni postopki tako dolgi, da posameznikom potem že v vmesnem času poteče mandat.
UGRIN TOMŠIČ: In čeprav ni dvoma, da morajo nadzorniki imeti možnost odpoklica uprave, sodna praksa kaže, da so pri tem nespretni. In kakšna je odgovornost nadzornih svetov, ko sodišče ugotovi, da so to storili na nezakonit način.
PRIOVIČ: Ni avtomatične odškodninske odgovornost, mora obstajati tudi odškodninska tožba, nadzorni svet pa mora na sodišču dokazovati, da je takrat deloval z dolžno skrbnostjo in s tistimi podatki, ki so mu bili takrat na voljo in če to dokaže ni odškodninsko odgovoren.
UGRIN TOMŠIČ: Bo zdaj reagiral Slovenski državni holding? Mišič pričakuje sklic skupščine. Da je naslednja poteza v rokah SDH meni tudi Kristjan Verbič, Vseslovensko združenje malih deležnikov, ki pričakuje, da bo ta izkoristil priložnost za zamenjavo nadzornikov.
KRISTJAN VERBIČ: Da je to nek argument, ki lahko pride prav zdaj večinskemu lastniku za razliko od za lase privlečenih in zlaganih argumentov, ki so jih navajali ob zadnji pobudi za menjavo članov nadzornega sveta, je seveda to nek moment, ki pričakujemo, da ga bodo po vseh verjetnosti izkoristili.
UGRIN TOMŠIČ: V Slovenskem državnem holdingu so na naša vprašanja odgovorili le, da svojih prihodnjih odločitev ne komentirajo.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dogodki-in-odmevi/174440075