RADIO KOPER, 04.06.2007, AKTUALNO, 14.00
Delničarji Pomorske družbe so sprejeli sklep, da se za člana nadzornega sveta družbe imenuje Wulferta Georga Hermanna Kirsta iz družbe Peter Doehle. Niso pa sprejeli sklepa, ki ga je predlagala Mercata, da se odpokliče člana nadzornega sveta Gregorja Velkavrha in Miroslava Grčo ter da se med člane nadzornikov imenuje predsednika uprave Mercate Marka Mencina. Mercata je zato že napovedala izpodbojne tožbe. Skupščina je sicer s položaja razrešila člana nadzornega sveta Branka Krznariča na podlagi njegove

decembra lani podane odstopne izjave. Poleg tega je podelila tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu ter odločila, da bilančni dobiček za leto 2006 v višini skoraj 19,5 milijona tolarjev ostane nerazporejen. Mencin je sicer še povedal, da vodstvo Pomorske družbe krši slovensko zakonodajo, saj družbi Mercata ni omogočila vpogleda v gradivo za skupščino. Predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič pa je povedal, da mali delničarji niso zadovoljni, ker bilančnega dobička niso razdelili za dividende, marveč je ostal nerazporejen. Na to točko je tako združenje podalo nasprotni predlog, ki pa ni bil izglasovan. Tudi v združenju malih delničarjev so podprli predlog Mercate glede imenovanja članov nadzornega sveta. Ocenjujejo namreč, da uslužbenec podjetja Peter Doehle, ki je večinski lastnik Pomorske družbe, ne more ustrezno nadzirati svojega nadrejenega. Kaj pravi na to Karel Filipčič iz Sindikata pomorščakov?
KAREL FILIPČIČ (Sindikat pomorščakov): Za sam sklic skupščine, ki je bil sklican 29.05., se pravi prejšnji mesec, smo žal nismo uspeli z našimi predlogi, da bi v nadzorne organe te družbe Pomorske družbe pooblaščenke pridobili tudi predstavnike pomorščakov. Lahko rečem, da je bil tlele, da smo imeli velik problem tudi pri zbiranju pooblastil delničarjev pomorščakov v Pomorski družbi. Uprava Splošne plovbe ja zablokirala komunikacijo med mano in pomorščaki na ladjah, tako da pomorščaki na ladjah niso mogli sprejeti pooblastil za Vseslovensko združenje malih deležnikov in tega niti niso mogli poslati na samo združenje. Tako nam je primanjkovalo določeno število glasov, kljub temu pa lahko rečem, da so pomorščaki, da so pokazali interes in se v bistvu bi se želeli združiti z vseslovenskim združenjem, kar pa dejansko tudi že poteka. S skupščino samo nismo zadovoljni, pritožili se bomo na sprejete sklepe in pač vodili postopke naprej kot mislimo da je pravilno.
NOVINAR: Delovno sodišče je razsodilo vam v prid in ste zakoniti zastopnik naših pomorščakov.
FILIPČIČ: Delovno sodišče v Kopru je odločilo na podlagi aktov sindikata. Odločitev delovnega sodišča je pričakovana. Lahko rečem, da so vsi postopki izpeljani v nasprotju z akti sindikata, zato je to vodstvo, ki se danes predstavlja, da so vodstvo sindikata, nelegalni. Potrebno je narediti v sindikatu nove volitve, pomorščaki bodo predlagali pač kandidata za predsednika sindikata in tega bodo pač tudi izvolili. To, da je ta skupina seznanjena, ki deluje pod okriljem Splošne plovbe in vodstva Pomorske družbe, da delujejo dejansko vse v nasprotju, kaže že tudi dejstvo, da so mi na prvi obravnavi na sodišču ponudili 37.600 evrov v namen poravnave. Tega vsekakor nisem sprejel zaradi vseh članov, ki so mi zaupali vodenje sindikata.
NOVINAR: Naj povemo še, da so koprski kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper predsednika sindikata slovenskih pomorščakov Karla Filipčiča. Utemeljeno ga namreč sumijo, da je zlorabil položaj oziroma pravice, osumljen pa je tudi storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Kaj pravi na to Karel Filipčič?
FILIPČIČ: Ovadbo je podala Kosova komisija, Kosovi komisiji pa so verjetno ovadbo podali tale nadzorna skupina, ti predstavniki, ki se danes kažejo za predstavnike sindikata. Ovadba temelji na nerealnih stvareh, nepravih, absolutno napačno prikazujejo mojo plačo. Če že pogledamo samo dejstvo, da so me prvič v decembru bremenili za 85 tisoč evrov, danes me obremenjujejo za 33 tisoč evrov, gre za napačn razlago moje plače. In lahko tudi rečem, da je tudi danes policija mogoče nekoliko prejudicirala stvari, saj je zapisala v svoji izjavi za javnost, da sem si izplačeval bistveno previsoko plačo. Se pravi plača predsednika sindikata in tako tudi celotni čas prejemam, je v isti višini, kot jo prejema prvi častnik na ladji, kar je v skladu z našim statutom. Zato te obtožbe zavračam.
NOVINAR: In kaj je vzrok tej gonji proti vam?
FILIPČIČ: No jaz lahko rečem, da sem v sindikatu od leta 1998, predsednik sindikata sem od leta 1999, imam določene izkušnje na tem področju. Zoperstavil sem se proti določenim postopkih, ki jih je peljala pač uprava Splošne plovbe, to je v bistvu, da naši pomorščaki več niso imel plačane socialno pokojninske prispevke, zahtevali smo z januarjem dvig plač pomorščakom, zoperstavil sem se postopkom privatizacije Splošne plovbe oziroma Pomorske družbe. Tle je bil bistveni namen, ki so ga hoteli nekateri izpeljati, da nemškemu ladjarju v lanskem letu omogočijo predkupno pravico. Na ta način so molčali o poslovanju zadeve pomorščakom in tako naprej in smo prepričani, da so pomorščaki bili tle tudi oškodovani. Druga zadeva, kateri sem pa nasprotoval, je pa odkrito nasprotovanje slovenskih pomorščakov, da nemški ladjar prevzeme Splošno plovbo, ker imamo slabe izkušnje. Nedvomno pa lahko zatrdimo, da so eni isti ljudje bili prisotni pri ustanavljanju Pomorske družbe, družbe pooblaščenke in tudi danes pri izpeljavi teh postopkov, ki gredo v prid nemškemu ladjarju.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 04. 06. 2007
Termin: 14:00
Trajanje:5