RA SLOVENIJA 1, 11.04.2007, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 07.00
Na novoustanovljena sekcija Vzajemne pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev je pozno sinoči izrazila nasprotovanje združitvi zdravstvene zavarovalnice Vzajemna z zavarovalnico Adriatic Slovenica. Načrtovano združevanje obeh zavarovalnih hiš ima poleg drugega tudi nacionalno razvojni vidik, zato so k ustreznemu ukrepanju za zaščito 900 tisoč zavarovancev pozvali najvišje odgovorne državne institucije. Zavarovance Vzajemne pa, da se množično vključijo v sekcijo. Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: Časa za organiziran nastop zavarovancev, to je lastnikov Vzajemne na skupščini 10. maja, na kateri naj bi odločali o prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic Slovenica je malo, zato nova sekcija Vzajemna pri Združenju malih delničarjev že intenzivno dela. Izvršilni odbor, ki mu predseduje Vladimir Toplak, v njem pa so še Branko Korže, Miran Gombač, Franc Kobatin, Branko Majer in Miran Mejak pa je že sprejel skupno stališče. Vladimir Toplak.
VLADIMIR TOPLAK: Načelno večinsko stališče je bilo proti prenosu premoženja na podlagi obstoječe dokumentacije.
LOVINČIČ: In kateri so bili osnovni razlogi za takšno odločitev?
TOPLAK: Zlasti, ker ni dovolj finančnih podatkov in glede na dosedanje ocene članov Vzajemne, mi smo vendarle zastopniki zavarovancev Vzajemne in smo dolžni ščititi njihove interese.
LOVINČIČ: Ocenili so, da ima vprašanje prenosa premoženja, združevanja, ne le finančne in pravne vidike pač pa tudi socialne in nacionalno razvojne, ki se prek 900 tisoč zavarovancev praktično tičejo vsake slovenske družine. Izvršilni odbor sekcije predlaga vodstvu Vzajemne, da razkrije javnosti vse podatke ter Združenju posreduje spisek vseh zavarovancev, finančno in pravno dokumentacijo, ter da ponovno preuči ustreznost razpisa skupščine pred prazniki ter ustreznost roka takega sklica. K ukrepanju poziva vlado, posebej Ministrstvo za zdravje, da predloži poseben zakon o zaščiti lastnikov Vzajemne. Pozivajo tudi predsednika države, varuhinjo človekovih pravic, da zaščitijo pravičnost in trajnostni razvoj, obe finančni agenciji, drugo stroko ter parlamentarne stranke. Izvršilni odbor se bo do konca tedna znova sestal in tudi oblikoval vsebino pooblastila za skupen nastop na skupščini.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Druga jutranja kronika
Datum: 11. 04. 2007
Termin: 07:00
Trajanje:2