TV SLOVENIJA 1, 21.05.2007, DNEVNIK, 19.30
MOJCA ŠIROK: Lastniki Droge Kolinske pa so na današnji skupščini manjšinske delničarje izključili iz lastništva podjetja, njihove delnice pa prenesli na Istrabenz, ki že ima v lasti 94 odstotkov ljubljanskega živilskega podjetja. Ker je Istrabenz malim delničarjem pripravljen plačati le 16 evrov odkupnine za delnico, je eden izmed njih napovedal izpodbojno tožbo.


FLORJAN ZUPAN: 16 evrov odpravnine je Istrabenz dolžan dati tudi ob iztisnitvi, saj je tolikšno ceno ponudil že ob prevzemu. Zdaj bo družbo, kot kaže, umaknil z borze.
BRANKO GREGANOVIČ (svetovalec predsednika uprave Istrabenza): Je v pogojih, ko je delničar samo eden, če seveda izpeljemo ta proces, verjetno ne bo imelo več smisla te delnice ohranjati na borzi.
ZUPAN: Mali delničarji danes niso nastopili organizirano, eden izmed redkih, ki ni hotel pred kamero, pa je kljub temu napovedal tožbo.
KRISTJAN VERBIČ (Združenje malih delničarjev): Nam v združenju je žal, da v primeru Droge Kolinske niso mali delničarji pravočasno bili zainteresirani. Mi smo jih k temu tudi pozvali takrat, ko je bilo še možno storiti več.
ZUPAN: Čeprav je imela Droga Kolinska lani 10 milijonov evrov dobička in bodo uprava in nadzorniki dobili več kot 200.000 evrov nagrade, dividend verjetno ne bo. Istrabenz dobička očitno ne namerava deliti z malimi delničarji, razdeliti ga nameravajo šele prihodnje leto, ko malih ne bo več med lastniki. Kolinska se bo preselila z lokacije na Šmartinski, saj ji konec leta poteče pogodba z multinacionalko Unilever. Je kakšen poseben načrt Istrabenza za to lokacijo?
GREGANOVIČ: Ne, nič posebnega zaenkrat.
ZUPAN: Govori se o stanovanjskem objektu?
GREGANOVIČ: Ja, to se govori že kar nekaj let.
ZUPAN: Območje Šmartinske je sicer spomeniško zaščiteno, zato bo morala mestna občina za območje narediti nov urbanistični načrt.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 21. 05. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3