RA SLOVENIJA 1, 21.05.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.46
Dopoldne je bila skupščina delničarjev Droge Kolinska, ki jo je večinski lastnik Istrabenz, sklical le z enim namenom, da bi iz lastniške strukture izključil male delničarjev. Teh je po Istrabenzovem prevzemu družbe sicer le še nekaj odstotkov. Ker je eden izmed malih delničarjev ocenil, da 16 evrov, kolikor jih je Istrabenz ponudil v prevzemni ponudbi ni poštena cena za delnico, je napovedal izpodbojno tožbo. Simeona Rogelj.


SIMEONA ROGELJ: Potem, ko je prvi mož Istrabenza Igor Bavčar o prevzemni nameri za Drogo Kolinsko v začetku leta zatrjeval, da verjame v zgodbo o Drogi Kolinski in da naj v družbi ostanejo vsi, ki mislijo enako kot on, so mali delničarji doživeli epilog zgodbe, ki se je pravzaprav začela že leta 2003. Na današnji skupščini jih je večinski lastnik izključil iz lastniške strukture. Proti plačilu 16 evrov za delnico bodo delnice Droge Kolinske prenesli na Istrabenz. Eden od malih delničarjev je napovedal izpodbojno tožbo, saj meni, da cena ni poštena. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič v njegovem imenu.
KRISTJAN VERBIČ: Na skupščini je eden od malih delničarjev, naš podpornik, napovedal izpodbojno tožbo. Mi seveda smo s tem v zvezi bili že prej v kontaktu, hkrati pa bomo tudi pri nadaljevanju in morebitni pripravi tožbe ponudili vso strokovno pomoč in infrastrukturo Vseslovenskega združenja malih delničarjev.
ROGELJ: Profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti dr. Bogomir Kovač pravi, da je bilo tak razplet pričakovati in da gre za trend, ki smo mu priča sicer, torej lastniškemu zapiranju družb in v zadnji fazi privatizacijskega procesa tako rekoč koncu ljudskega kapitalizma.
DR. BOGOMIR KOVAČ: Mislim, da je to neka, nek trend, neka tendenca v Sloveniji, da je to v bistvu zadnja faza, zaključek, lahko bi rekli, tistega izhodiščnega privatizacijskega procesa, ki je nekako z razpršenostjo lastninskih pravic želel vpeljati tako imenovani ljudski kapitalizem.
ROGELJ: Trend je razumljivo v interesu kapitala, ne bi pa smel biti v političnem interesu, dodaja Kovač.
DR. KOVAČ: Mislim, da politiki niti tega dobro ne razumejo in je zaradi tega govorjenje o razpršenem lastništvu in o tako imenovanem ljudskem kapitalizmu nekaj kar preprosto pri nas ni politična tema, bi pa seveda lahko bila in mislim, da je škoda, se je ta proces seveda zasukal tako kot se je.
ROGELJ: Ker gre za trend pa lahko enaka usoda, kot je doletela delničarje Droge Kolinske, zadane tudi delničarje drugih podjetij, denimo Dela in delničarje samega Istrabenza, če se izkaže, da bodo govorice o managerskem odkupu koprske družbe meso postale.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 21. 05. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:3