TV SLOVENIJA 1, 16.05.2007, DNEVNIK, 19.32
MOJCA ŠIROK: 31 milijonov evrov - tolikšen je bil lanski dobiček Petrola, ki so si ga na današnji skupščini razdelili delničarji. Za izplačilo dividend so namenili dobrih 11 milijonov ali 5 evrov in pol na delnico. Nadzorniki Petrola pa bodo po spremembah statuta, ki sta jih predlagal državna sklada, lastnika tretjine delnic podjetja, namesto rednih mesečnih nadomestil spet prejemali sejnino.


FLORJAN ZUPAN: Člani nadzornega sveta so doslej dobili 1.000, predsednik nadzornega sveta pa 2.000 evrov mesečno. Vlada pa zdaj predlaga sejnino in udeležbo pri dobičku, vendar ne več kot 15.000 evrov. Sejnine bodo po novem za člane 825 evrov, za predsednika 1.072 evrov.
VIKTOR BARABA (predsednik nadzornega sveta Petrola): Nadomestila bodo zdaj bistveno manjša, ja, pa tudi navzgor omejena, tudi vključujoč participacijo na dobiček.
ZUPAN: Enotni sistem nagrajevanja za družbe v posredni državni lasti je vlada sprejela februarja. Združenje malih delničarjev pa s pooblastilom le 4 delničarjev ni uspelo s predlogom o višji dividendi.
KRISTJAN VERBIČ (Združenje malih delničarjev): ob tem pa kaže poudariti seveda, da je organizirano na stroške družbe v tem primeru uprava zbirala pooblastila. Mi, torej mali delničarji, jih nismo.
ZUPAN: Na Petrolu pa so zbrali več kot 4 odstotke pooblastil.
MARKO KRYŽANOWSKI (predsednik uprave Petrola): To je bil jasen signal tako upravi kot tudi vsem, ki kakorkoli odločajo o podjetju Petrol, da lahko malim delničarjem damo možnost glasovanja.
ZUPAN: Namesto Jožeta Zagožna so v nadzorni svet izvolili Andreja Bratoža. Glede povezovanja z Lukoilom pa poteka vrednotenje obeh družb, delničarji pa bodo o združitvi najverjetneje odločali na skupščini jeseni.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 16. 05. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:2