RA SLOVENIJA 1, 16.05.2007, PROGRAM A1, 14.43
V Ljubljani se je sestala skupščina delničarjev slovenske energetske družbe Petrola, na kateri so potrdili letni proračun, uprava in nadzornega sveta za poslovno leto 2006. Delničarji so z veliko večino potrdili predlagane sklepe kot tudi nasprotne predloge, razen predloga skupine malih delničarjev za višji znesek dividende kot je bil predlagan.
JOŽE SKOK: Današnja skupščina Petrola je potekala brez večjih pretresov in večinoma v pričakovanih okvirih. Tako jo ocenjuje tudi predsednik nadzornega sveta Viktor

Baraga.
VIKTOR BARAGA: Skupščina je potekala dokaj mirno, brez večjih težav, prišlo je do nekaj nasprotnih predlogov s strani dr. Verbiča, predstavnika malih delničarjev, vendar ti predlogi niso bili niti obravnavani, ker so bili seveda vsi predlogi, predlagani s strani uprave, nadzornega sveta kot delničarjev, sprejeti z absolutno večino.
SKOK: Vendar pa je zanimiv predlog, da bi pravzaprav delnico povečali iz 5,5 na 7.
BARAGA: Ja, to je pač predlog bil, kot sem že prej omenil, enega od predstavnikov malih delničarjev, ker je pa seveda ta predstavnik imel sorazmerno majhno število pooblastil s strani delničarjev, ni prišlo niti do obravnavanja tega, tega predloga. Gospod je predlagal povišanje dividende iz 5 evrov na, če se ne motim 7. Jaz zdaj osebno ocenjujem pač, da za to ni potrebe, ker se tako tisti preostali del dobička preliva nazaj v podjetje, tako da delničarji pridobivajo že s tem, ker se podjetje, se pač vrednost samega podjetja s tem jasno tudi povečuje.
SKOK: Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjem mag. Kristjan Verbič je dal v imenu manjše skušine delničarjev nasprotni predlog, da bi se dividende za leto 2006 delile v višini 7 evrov bruto in ne v višini 5,5 evra.
KRISTJAN VERBIČ: Nasprotni predlogi so bili utemeljeni. Čudi nas, da niso bili sprejeti tudi na skupščini s strani delničarjev. Namreč dvig dividende ob takih uspehih kot so bili realizirani v lanskem letu, bi bil več kot pravzaprav samoumevno, vsaj utemeljen, tako da mi smo s tem predlogom uspeli pridobiti preko 21%, kar pa je seveda premalo, da bi bil sprejet, hkrati pa gre to morda pripisati tudi temu, da je uprava družbe sama za stroške družbe in nenazadnje njenih lastnikov zbirala organizirano pooblastila delničarjev in v tem smislu seveda so bili neinformirani o morebitnih nasprotnih predlogih tisti delničarji, ki so pooblastila podali. Mi smo se skušali z upravo dogovoriti o tem, da bi tudi nasprotni predlogi, drugačna stališča lahko, če že gre za organizirano zbiranje med vsemi delničarji, opredelili tudi na tej dokumentaciji, ki je bila posredovana še enkrat za stroške družbe oziroma vseh delničarjev pa žal nismo uspeli naleteti na to razumevanje.
SKOK: Kako pa ocenjuje potek skupščine delničarjev Petrola predsednik uprave Marko Kryžanowski?
MARKO KRYŽANOWSKI: Mi smo prepričani, uprava Petrola je prepričana, da je v lanskem letu si uspešno začrtala cilje in jih tudi izvedla, nenazadnje to tudi sami rezultati kažejo 1,9 milijarde prometa in pa 49 milijonov evrov dobička. Seveda si želimo, da bi ta razvoj našega podjetja potekal še tako naprej, torej v naslednjih letih, zato tudi poudarek na razvoju vseh naših energetskih dejavnosti, tako prodaja naftnih derivatov, plina, proizvodnji in distribuciji električne energije in nenazadnje nikoli ne smemo pozabiti tudi na tako imenovane ekološke projekte, kjer v zadnjem času najbolj razvijamo samo dejavnost, ker to je popolnoma nova dejavnost, ki na našem trgu in pa tudi na trgih jugovzhodne Evrope je manj poznana oziroma na nekaterih trgih je popolnoma nepoznana.
SKOK: Na današnji skupščini je bil tudi nasprotni predlog glede delitve dividend, kako ga ocenjujete?
KRYŽANOWSKI: No seveda, delničarji imajo vedno možnost oziroma tudi lahko zmeraj predlagajo nove ali pa druge predloge in tudi danes je bil tak predlog dan. Uprava je menila, da je ta dividenda, ki je bila predlagana, umestna, torej da glede na projekte, ki nas čakajo in pa predvsem projekte, ki so zelo investicijsko zahtevni, imamo seveda možnost dodatnega črpanja sredstev, lastnih sredstev in pa nenazadnje zelo pomembno je, da za delničarje tudi same, da je dividenda stalna, torej naše stališče uprave Petrola je, da vsako leto dajemo oziroma izplačujemo enakomerno dividendo, torej nekje z rastjo samega poslovanja in pa seveda tudi včasih, ko bi bili lahko tudi slabši rezultati, da izplačujemo primerno dividendo.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Skok Jože
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Program A 1
Datum: 16. 05. 2007
Termin: 14:43
Trajanje:5