• Medij: Slovenec
  • Datum objave: torek, 11.07.2023

SLOVENEC TELEMACH

Konec junija je operater Telemach objavil, da bodo ponovno podražili naročniške pakete. Kot razlog so izpostavili razmere na trgu, cene energentov in inflacijo.

»Velik del naraščajočih stroškov je in bo nase prevzelo podjetje, hkrati pa smo žal primorani, da tudi nekoliko prilagodimo cene nekaterih naših storitev,« so zapisali v obvestilu.

»V povprečju se bodo cene mobilnih storitev spremenile za pet odstotkov, cene fiksnih storitev pa za dva odstotka, torej manj, kot znaša inflacija.«

Redne cene mobilnih naročniški paketov VEČ bodo tako višje za en evro na mesec, enako bo pri paketih trojček EON Light in EON Full. Podražili se bodo tudi paketi s storitvijo Total TV (enojček, dvojček in trojček) ter nekateri drugi paketi iz aktualne ponudbe in paketi, ki niso več v prodaji.

Pri Vseslovenskem združenju malih deležnikov (VZMD) pa so ponovno opozorili na problematičnost povišanja cen naročniških paketov, ki tudi pravno vprašljivo.

»Telemach Slovenja je z dnem 1. 9. 2022 svoje naročnike obvestil, da v svoje splošne pogoje vstavlja novo določbo, ki ureja, da lahko Telemach – poleg sprememb cen iz poslovnih razlogov – enkrat letno cene uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin v RS,« so spomnili pri Združenju.

»Hkrati pa je Telemach določil, da imajo naročniki pravico pisno odpovedati naročniško pogodbo brez odpovednega roka, stroškov in kazni, zgolj pod pogojem, če indeksacija povzroči ‘znatno zvišanje cen’.«

V več točkah so opisali, zakaj je opisana določba nezakonita. »Določba je bila enostransko vsiljena naročnikom, ki so v času spremembe že imeli sklenjeno naročniško razmerje. Kot je VZMD med drugim že pojasnil v svojem dopisu Telekomu Slovenije, so lahko tovrstne spremembe splošnih pogojev, ki posegajo v bistvene določbe, za obstoječe naročnike zavezujoče zgolj ob dejstvu sklenitve nove naročniške pogodbe oziroma aneksa k obstoječim naročniškim pogodbam,« so pojasnili.

Prihajajoča podražitev se torej ne tiče naročnikov, ki so imeli naročniško razmerje sklenjeno skladno s pogoji, veljavnimi pred spremembo splošnih pogojev z dne 1. 9. 2022, in je torej v tem delu nezakonita.

Poleg tega je podražitev nezakonita pri vseh naročnikih, ki so pogodbo sklenili manj kot leto dni pred dvigom cen. »Namreč, skladno z določbo o indeksaciji Telemacha se cena uskladi z rastjo cen v predhodnih 12 mesecih. Tako je nedopustno, da se pri naročnikih, pri katerih še ni preteklo eno leto od dneva sklenitve naročniške pogodbe, upošteva stanje za nazaj, saj mora operater pri sklepanju naročniških pogodb ravnati skrbno in z naročniki skleniti pogodbo po ceni, ki upošteva vse relevantne okoliščine v danem trenutku,« so bili jasni pri VZMD.

Opozorili so tudi na termin »znatno zvišanje cen«, ki so ga označili za nejasnega. »Namreč, kljub temu, da se je vsaj en izmed paketov zvišal za 8,4 odstotka, je očitno Telemach presodil, da to ni znatno povečanje in naročnikom ni ponudil možnost odstopa od pogodbe po 192. členu ZEKom-2,« so zapisali.

Ob tem so dodali, da se nejasne pogodbene določbe razlaga v korist potrošnika, »zato bi bilo treba zvišanje cen šteti kot znatno in vsem naročnikom, ki so bili podvrženi zvišanju cen, ponuditi možnost odstopa od pogodbe«.

Na koncu pa so spomnili, da Telemach še naprej v svojih splošnih pogojih poslovanja ohranja določbo, da lahko cene kadarkoli enostransko zviša, če to izhaja iz poslovnih razlogov. Kot je VZMD že obširno pojasnil v tožbi zoper Telemach z dne 20. januarja, je tovrsten način enostranskega zvišanja cen nezakonit.

»Vsi naročniki, ki so bili podvrženi zvišanju cen, pa imajo tako – zaradi enega izmed zgoraj navedenih razlogov, ki utemeljujejo nezakonitost zvišanja cen – pravico, da še nadalje plačujejo naročnino, ki jim velja sedaj,« so zaključili pri Združenju.