• Medij: Slovenec
  • Datum objave: četrtek, 02.03.2023

Slovenec

Iz Vseslovenskega združenja malih deležnikov (VZMD) so v sredo sporočili, da so vložili še četrto tožbo zoper telekomunikacijske operaterje. Tokrat je bil v središču T-2.

V tem primeru pri VZMD ocenjujejo, da je T-2 svoje naročnike oškodoval za skupaj 34.894.805 evrov, kar s prištetimi zamudnimi obrestmi pomeni 39.058.418,83 evra. »Po konservativnih ocenah strokovnih sodelavcev VZMD je bilo v zadnjih petih letih – zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov, brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene – oškodovanih vsaj 166.000 naročnikov T-2,« so pojasnili.

Podobne tožbe je VZMD v zadnjih mesecih že vložil zoper operaterje Telekom, A1 in Telemach. Vsi štirje so obtoženi oškodovanja skupaj kar 1,4 mio naročnikov, za preko 257 milijonov evrov.

Pri VZMD so ob tem spomnili, da so na vse navedene operaterje že v oktobru in novembru lani naslovili izvensodne pozive k prenehanju uporabe nepoštenih pogodbenih pogojev, s čimer so želeli situacijo rešiti po mirni poti.

V izvensodnem pozivu, ki so ga naslovili na operaterja T-2, pripravila pa ga je odvetniška družba Titan, so zapisali, da splošni pogoji ne vsebujejo nikakršne navedbe razlogov, zaradi katerih bi se cena naročniških paketov lahko spremenila, niti ne vsebujejo nikakršne metodologije spreminjanja cen.

»Splošni pogoji tudi ne vsebujejo pravice potrošnika, da bi lahko on, enako kakor T-2, spremenil ceno,« so prav tako zapisali. »Splošni pogoji tudi ne določajo, da je določitev cene odvisna od objav ali ravnanja koga tretjega (neodvisne institucije).«

Po njihovih besedah si je T-2 na tak način »uzurpiral pravico, da enostransko in arbitrarno spreminja ceno storitev«, kar pomeni, da gre za pogoj, ki je do potrošnika »nepošten in ničen«.

Podobno kot v pozivih ostalim operaterjem, so tudi od T-2 zahtevali, da oškodovane potrošnike obvesti o neveljavnosti vseh podražitev ter jim preneha zaračunavati višje cene od istih, ki so bile naveden v času sklenitve pogodb.

Poleg tega bi moral T-2 vseh potrošnikom vrniti neupravičeno zaračunane zneske, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. V poštev pridejo vse podražitve v zadnjih petih letih.

V sredo so pri VZMD ponovno povabili vse zainteresirane, da izrazijo podporo njihovim prizadevanjem in na spletni strani Kolektivno varstvo izpolnijo Obrazec za evidentiranje prikrajšanih naročnikov.

O Telekomu: »novi Splošni pogoji lahko veljajo le za nove naročnike«

Pred nedavnim so pri Telekomu obvestili svoje uporabnike, da bodo v splošne pogoje uporabe vključili določbo o možnosti usklajevanja cen elektronskih komunikacijskih storitev z letno stopnjo rasti cen oziroma inflacijo.

Na podlagi novih določb bodo v Telekomu enkrat letno, najkasneje do 1. maja, lahko uskladili cene storitev z inflacijo, ki jo objavlja SURS, so pojasnili. V primeru letne stopnje rasti, ki presega dva odstotka, se lahko odločijo, ali bodo cene dejansko povišali, v primeru znižanja letne stopnje rasti cen za več kot dva odstotka pa bodo cene morali uskladiti, razen če jih predhodno niso povišali z letno stopnjo rasti cen.

Ob tem so zagotovili, da so spremembe skladne z zakonodajo in evropsko sodno prakso, kar pa zavračajo pri VZMD. Kot ugotavljajo v združenju, je tovrstna enostranska sprememba pogodbenih pogojev neveljavna in obstoječih naročnikov ne zavezuje.

Spremembe lahko veljajo izključno za nove naročnike oziroma obstoječe, ki bi podpisali ustrezen aneks, saj si Telekom Slovenije v doslej sklenjenih pogodbah ni ustrezno pridržal pravice do enostranske spremembe splošnih pogojev, so pojasnili v sporočilu za javnost.