• Medij: Slovenske novice
  • Datum objave: četrtek, 13.07.2023

SLOVENSKE NOVICE UNIOR

Delničarji Uniorja.

Prejšnjo sredo so se zbrali na skupščini. Imenovali so nove nadzornike, upravi podelili razrešnico za lansko delo in odločili, da dobiček ostane nerazporejen.

Delničarji zreškega Uniorja so na skupščini prejšnjo sredo iz nadzornega sveta odpoklicali Franca Dovra in Andrejo Potočnik, namesto njiju pa imenovali Marjana Penška in Katjo Potočar. Novi nadzornik je postal še Robert Vuga, ki je po odstopu zamenjal Simono Razvornik Škofic.

Ni se okoristil

Skupščina je prisluhnila argumentom, ki so bili predstavljeni proti odpoklicu nadzornika Tomaža Subotiča, tako da ta še naprej ostaja nadzornik zreške družbe. Njegov odpoklic je bil sicer predlagan zaradi domnevne kršitve uredbe o zlorabah trga EU, do katere naj bi prišlo zaradi prodaje manjšega dela delnic, ki so bile v njegovi lasti preko češkega podjetja Intertrade, konec marca letos. V skladu z omenjeno uredbo namreč člani nadzornega sveta imenovanju posebnega pooblaščenca pravne stroke, zato je Društvo Mali delničarji Slovenije napovedalo, da bo skupaj s sopodpisniki omenjeno manjšinsko pravico uveljavljalo s tožbo preko sodišča. Predlagatelji so v zahtevi za razširitev dnevnega reda z omenjeno točko sicer navedli, da je Unior zaradi izgubljenih tožb in s tem povezanih neugodnih izvensodnih poravnav plačal približno štiri milijone evrov družbi Rhydcon, a je uprava še pred skupščino zaradi razjasnitve pravnih razmer postregla s pravnim mnenjem, ki ugotavlja, da ni podane odškodninske odgovornosti uprave in nadzornikov, ter izračunom finančnih učinkov, ki izkazuje, da družba ob upoštevanju in spoštovanju ugotovitev v sodbah ni utrpela finančne škode.

DOBIČEK NERAZPOREJEN

Skupščina je tudi potrdila razrešnico za delo upravi in nadzornemu svetu v lanskem letu ter odločila, da vseh 14,2 milijona evrov lanskega bilančnega dobička ostane nerazporejenega, Tako niso pritrdili nasprotnemu predlogu Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki je predlagalo, da bi del bilančnega dobička v višini 940.000 evrov porabili za dividende.

  • Medij: Slovenske novice
  • Avtor: STA, N. K.
  • Datum objave: četrtek, 13.07.2023
  • Stran: 4