RA SLOVENIJA 1, 21.04.2007, STUDIO OB 17H, 17.00
SANDI FRELIH (voditelj): Povezovanja med Vzajemno in Adriaticom Slovenico ne bo. Obe skupščini sklicani za 10. in 14. maj bosta odpovedani. Tako sta se obe zavarovalni družbi odločili spoštovati odredbo Agencije za zavarovanje in nadzor o preklicu skupščine Vzajemne. Med tem, ko je odredba koprsko družbo le presenetila, pa je s stališča Vzajemne odredba nepravilna in nezakonita, zato se bodo pritožili. Po izjavah vpletenih sodeč je ta trenutek ustavljen le prvi korak pri oblikovanju Vzajemne. Kako in zakaj Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ (novinarka): Od trenutka, ko sta obe družbi že pred meseci napovedali združevanje se je ves čas pričakoval zakon o preoblikovanju Vzajemne, ki ga že leto dni pripravlja Ministrstvo za zdravje. Ker je vse bolj kazalo, da ta ne bo pravočasno pripravljen. Med tem, ga je tudi prehitel zakon, ki ga je vložila Jelinčičeva SNS, je morala vmes poseči Agencija za zavarovanje in nadzor. Ta je 16. aprila dala odredbo in Vzajemni zaradi kršitev postopkov naložila preklic skupščine. Zavarovalnici sta se nato včeraj odločili, da bosta uredbo spoštovali. Uprava ASA je tudi ocenila, da so nadaljnji postopki povezovanja nemogoči. Vzajemna pa se bo borila naprej. Predsednik uprave Marko Jaklič.
MARKO JAKLIČ (predsednik uprave Vzajemne): Potrebno je, dati pritožbo na senat Agencije za zavarovanje in nadzor, kjer ne pričakujemo kakšne drugačne odločitve, ker vemo, da je do sedaj agencija sprejela že vrsto čudnih odločitev v škodo zavarovancev. Tako, da verjetno bomo na koncu spet končali na sodišču.
LOVINČIČ: Kako se bo odzvala agencija pa njen direktor Mihael Perman.
MIHAEL PERMAN (direktor Agencije za zavarovanje in nadzor): Agencija bo vztrajala na enakih stališčih, ne bo prvič, da bodo odločbe senata agencije za zavarovanje in nadzor romale potem na Vrhovno sodišče in bo potem Vrhovno sodišče odločalo o tem. V preteklosti je odločalo tudi nekajkrat Ustavno sodišče, tako, da bomo pač spremljali razvoj dogodkov.
LOVINČIČ: Vzajemna bo tudi pripravljena na vladni zakon. Marko Jaklič.
JAKLIČ: Kar se te zakonodaje tiče, nismo preveliki optimisti, kajti, če Ministrstvo za zdravje v enem letu ni bilo sposobno sprejeti nekega normalnega razvoja za nadaljnji razvoj Vzajemne, potem verjetno lahko pričakujemo zakon, ki bo šel v smeri podržavljenja in predvsem v smeri odvzema lastnine 900 tisoč zavarovancev. Proti čemur se bomo seveda borili.
LOVINČIČ: Vladni zakon naj bi šel v parlament na majsko zasedanje, vendar je pred njim Jelinčičev zakon. Kako tega ocenjuje direktor AZANA Mihael Perman.
PERMAN: predlog ne predvideva vloge ustanovitelja Vzajemne, ki je ZZZS in to je v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča iz lanskega februarja, ki nalaga, da mora vsako preoblikovanje Vzajemne upoštevati ustanovitelja. Ni ga treba upoštevati dokler ostane Vzajemna, če se pa pretvori, bodisi s prenosom, bodisi s pretvorbo v delniško družbo, morajo pa biti interesi ZZZS upoštevani in tega Jelinčičev predlog ne vsebuje.
LOVINČIČ: O zaupnici Jakliču včeraj nadzorni svet ni razpravljal in Jaklič o tem, kako zdaj posluje Vzajemna?
JAKLIČ: Finančni položaj je dober, poslovanje v letu 2006 je bilo uspešnost, tako, da mi poslujemo naprej. Seveda pa želimo vsi čim prejšnje rešitve tega vprašanja, kajti Vzajemna kot ozko specializirana zdravstvena zavarovalnica težko konkurira dvem močnim delniškim družbam, ki ponujata tudi druge zavarovalne vrste, dajata popuste na drugih zavarovanjih.
LOVINČIČ: Perman pojasnjuje sicer, da agencija ne nasprotuje preoblikovanju ali povezovanju Vzajemne,
PERMAN: Nasprotuje pa načinu povezovanja in to je s svojo odredbo tudi izrekla. Jaz mislim, da se bo proces preoblikovanja še nadaljeval in agencija bo seveda budno spremljala kaj se dogaja. Po mnenju agencije je zaenkrat ustavljeno samo nekaj korakov pri tem preoblikovanju.
LOVINČIČ: Vprašali smo ga še, kako bo po njegovem naprej ravnala Vzajemna?
PERMAN: Lahko samo ugibam glede na to, da kot razumem Adriatic Slovenica ne želi nadaljevati procesa združevanja, bo najbrž vzajemna poskušala, da se sama pretvori v delniško družbo.
LOVINČIČ: In potem morda nadaljevala s kakšnim povezovanjem?
PERMAN: In potem nadaljevala s kakšnim povezovanjem, ampak mislim, da prvi korak, ki ga bo Vzajemna poskušala bo ta.
LOVINČIČ: Da Vzajemna še ni rekla zadnje besede verjame tudi Kristjan Verbič, predsednik vseslovenskega Združenja malih delničarjev.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik združenja malih delničarjev): Bo verjetno tudi s strani uprave Vzajemne še kakšna dodatna aktivnost in poskusi, ki bi v smislu morebitne skupščine seveda pomenili to, da bi se tudi v tem primeru angažirali tako kot doslej, v smeri izboljšanja pogojev zavarovancev, v primeru, da bi do kakršnekoli oblike spremembe statusa vzajemne prišlo.
LOVINČIČ: Tveganje za Vzajemno, da ne bi spoštovala odredbe agencije je bilo res veliko. Če bi nadaljevali kljub odredbi in kasnejši odločbi bi agencija lahko pozvala nadzorni svet, naj razreši upravo oz. bi agencija tudi lahko uvedla prisilno upravo nad Vzajemno. To pa je verjetno zadnje česar si želijo na Vzajemni in interesi povezani z njo.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Studio ob 17-ih
Datum: 21. 04. 2007
Termin: 17:00
Trajanje:6