TV SLOVENIJA 1, 24.05.2007, DNEVNIK, 19.26
MOJCA ŠIROK: V začetku tedna je javnost presenetil sklic skupščine Dela, ki bo v ponedeljek in na kateri bodo štirje nadzorniki Dela zamenjani z novimi. Medije zdaj polnijo ugibanja o tem, kaj tiči v ozadju naglega sklica. Tudi zato, ker Pivovarna Laško kot največji delničar o svojih načrtih s to pomembno časopisno hišo molči. Prav tako ni jasno, ali bo kdo poskuša izpodbijati sklepe skupščine, ker ta ni bila sklicana v roku, ki ga zahteva zakon.


LIDIJA PAK: Sklic mora biti objavljen 30 dni pred skupščino. V primeru sklica delničarjev Dela na zahtevo Pivovarne Laško za v ponedeljek to ni bilo.
SAŠA PRELIČ (Pravna fakulteta Maribor): Iz tega vidika je skupščina, ki je sklicana v krajšem roku od mesečnega roka, sklicana v nasprotju z določbami zakona o gospodarskih družbah.
PAK: V Združenju malih delničarjev menijo, da bi ti lahko zahtevali ničnost skupščine.
KRISTJAN VERBIČ (Združenje malih delničarjev): Poudarjam, da se bo moral kdo od delničarjev odločiti, da takšen postopek sproži. Zaenkrat se združenju ni javil nihče.
PAK: Pravniki pa pojasnjujejo, da zgolj zaradi nepravočasnega sklica to ni možno, možna pa je izpodbojna tožba zoper sklepe.
PRELIČ: Glede na lastniško strukturo, ki je v tem trenutku uveljavljena v Delu, si težko predstavljam, da bi do izpodbijanja, še posebej pa uspešnega izpodbijanja, lahko prišlo.
PAK: Pivovarna Laško je namreč s povezanimi družbami po uradnem prevzemu lastnica 94 odstotkov Delovih delnic. Sicer pa medijski prostor ta čas polnijo ugibanja, kaj je v ozadju hitre odločitve o odpoklicu štirih zdajšnjih nadzornikov in predlogu za imenovanje Andrijane Starina Kosem, Stojana Zdolška in Rebeke Lah v nadzorni svet Dela. Kot smo izvedeli, bo takoj po skupščini že v ponedeljek tudi ustanovna seja novih nadzornikov, na kateri že lahko ukrepajo. Mediji omenjajo možnost zamenjave predsednika uprave Danila Slivnika z Andrijano Starina Kosem. Ugibajo tudi, ali bo do spremembe prišlo zato, ker naj bi zdajšnji nadzorni svet pod vodstvom Borisa Zupančiča pripravljal zamenjavo uprave. To je Zupančič v telefonskem pogovoru zanikal. Spet drugi viri trdijo, da želi Pivovarna Laško zdaj le aktivneje upravljati s časopisno hišo. Laščani na konkretna vprašanja ne odgovarjajo, sporočajo le, da jim bo sprememba v nadzornem svetu zagotovila učinkovito upravljanje naložbe, upravi pa nadaljevanje zastavljenega razvojnega programa. Odločen pa je odgovor uprave Dela, ki smo ga prijeli in sicer, da bo Delo s podporo lastnikov in nadzornikov še naprej vodil Danilo Slivnik.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Pak Lidija
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 24. 05. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3