• Medij: Večer
  • Datum objave: petek, 01.03.2024

VECER MECATOR 1324

O primernosti višine denarne odpravnine malim delničarjem Mercatorja bo odločal poravnalni odbor. Najverjetneje bo precej višja od 36 evrov

V nedavnem postopku sodnega preizkusa denarne odpravnine, ki so jo ob iztisnitvi prejeli mali delničarji družbe Mercator, je VZMD prejel sklep sodnice Maje Jurak z Višjega sodišča v Ljubljani, ki pritrjuje združenju in iztisnjenim malim delničarjem ter bo pomembno vplival na nadaljnji postopek zaščite njihovih pravic, so povedali v VZMD, ki mu predseduje Kristijan Verbič. Pojasnjujejo še, da so se pritožili na sklep sodišča prve stopnje sodnice Sonje Ilovar Gradišar, ki je sledil predlogu nasprotnega udeleženca – večinskega lastnika Mercatorja – hrvaški družbi in stoodstotni lastnici Mercatorja Fortenova Grupa in prepovedal uporabo in razkritje poslovne skrivnosti, ki naj bi jo predstavljalo Poročilo o vrednotenju celotnega osnovnega kapitala družbe Mercator, na dan 31. avgusta 2021.  

Malim delničarjem Mercatorja višja denarna odpravnina?

 Višje sodišče je tako zdaj sklep spremenilo in zadevni predlog Fortenove zavrnilo, kar bo omogočilo nepristranski in strokovni pregled poslovne dokumentacije za določitev višine primerne denarne odpravnine: "V VZMD ves čas opozarjamo na veliko razhajanje med ocenjeno vrednostjo družbe v omenjenem cenitvenem poročilu ter njihovo oceno vrednosti na podlagi javno razpoložljivih podatkov. 

Medtem ko sporna cenitev vrednost Mercatorja ocenjuje na vsega okoli 200 milijonov evrov, iz javno dostopnih podatkov izhaja, da je vrednost družbe preko ene milijarde evrov. Tako bi iztisnjeni delničarji namesto 36 evrov morali prejeti okoli 200 evrov za delnico."    

Pooblaščenec VZMD Blaž Strojan še meni, da so v postopku navedli argumente, ki kažejo, da je bila metoda za pripravo cenitve vrednosti delnice Mercatorja neustrezna, saj je temeljila na napačnih in zavajajočih podatkih. Ob tem opozarja na napačna predvidevanja bodočih poslovnih dogodkov in poslovanja Mercatorja: "Zato je sodišče vsebinski preizkus ustreznosti izplačane denarne odpravnine zaupalo poravnalnemu odboru. Ta bo v prihodnje pripravil cenitev in podal meritorno mnenje o ustreznem poplačilu iztisnjenih malih delničarjev, na podlagi katerega bo sodišče odločilo o primerni denarni odpravnini."

Ob tem ocenjujejo še, da so razhajanja ugotovili tudi posamezni večji iztisnjeni delničarji, ki so – poleg 340 delničarjev pod okriljem VZMD – tudi sami sprožili sodne postopke.  

Se lahko pri prevzemu Engrotuša še zaplete? 

Potem ko je Mercator lani novembra kupil podjetje Engrotuš in verigo njegovih trgovin, mora za zaključek prevzema pridobiti še dovoljenje agencije za varstvo konkurence. A po pisanju Dnevnika ta del transakcije ne gre po načrtih Mercatorja in njene lastnice Fortenove, saj je po štirih mesecih od priglasitve prevzema Javni agenciji RS za varstvo konkurence, ta, kot navaja časnik, sprejela odločitev, da o prevzemu ne bo odločala.

Spomnimo, da se je lani za prevzem Engrotuša poleg Mercatorja zanimal še nemški trgovski koncern Rewe. Četudi kupnine prevzema niso razkrili, naj bi bil Mercator finančni sklad Alfi in manjšinskega lastnika Mirka Tuša prepričal z okoli 30 milijonov evrov težko ponudbo. Do pridobitve dovoljenja varuha konkurence sicer vodita dve poti: ali preko slovenske agencije za varstvo konkurence ali preko Evropske komisije. Kot kaže, bo o tem odločala slednja, kar pa bo Mercatorjevo prevzemanje Engrotuša precej podaljšalo, saj bi lahko trajalo od 18 do 24 mesecev.

Državi milijoni evrov, delničarjem drobtinice

V VZMD opozarjajo še na nedavno skupščino družbe Sava turizem, kjer je večinski državni delničar, kljub nasprotnemu predlogu VZMD, razveljavil sklep o delitvi bilančnega dobička družbe za leto 2022. Spremenil ga je namreč tako, da od dobrih 26 milijonov evrov bilančnega dobička delničarji prejmejo le dva milijona evrov dividend, kar predstavlja le 0,0363 evra bruto na posamezno delnico. "Večino omenjenega zneska bo prejela Sava, medtem ko bo preostalih 190 malih delničarjev prejelo zanemarljive zneske, ki v mnogih primerih ne bodo pokrili niti stroškov izplačila, ki jim jih bodo obračunali finančni posredniki," ocenjujejo v VZMD. Gre za male delničarje Hotelov Bernardin, ki so po naknadni pripojitvi postali delničarji Save Turizem. Ti si bodo v okviru VZMD še naprej prizadevali za doseganje ustreznega donosa za delničarje.