STA.si, 11.02.2012

verbicLjubljana, 11. februarja (STA) - Okrožno državno tožilstvo je proti predsedniku Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjanu Verbiču v začetku decembra vložilo obtožni predlog zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane, piše današnji časnik Dnevnik. Grozi mu zaporna kazen do treh let.

Obtožni predlog je bil na Okrajno sodišče v Ljubljani tako vložen več kot leto dni in pol po razkritju ozadja Verbičevih delniških poslov v Dnevniku. Ker je z delnicami Velane trgoval "oborožen" z notranjimi informacijami, ki jih je pridobil kot predsednik VZMD, in pri tem ustvaril tudi visok dobiček, Verbiču zdaj grozi do treh let zaporne kazni.

Verbič naj bi delnice Velane začel kupovati v začetku septembra 2007, le teden dni kasneje pa je VZMD delničarjem Velane poslal delničarski sporazum. S tem sporazumom so se delničarji Velane zavezali, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oziroma nekajkrat več, kot je bila delnica tedaj vredna na borzi, kar je sprožilo tudi rekordno rast cene delnice.

Le kratek čas po poslanem sporazumu pa je Verbič prodal večji del svojih delnic. Čeprav je zatrjeval, da z rastjo Velaninih delnic ni ustvaril dobička, podatki Ljubljanske borze in Centralne klirinško depotne družbe KDD razkrivajo, da so mu ti posli prinesli okoli 10.000 evrov dobička, pri tem pa je zadržal še 1000 delnic Velane.

Agencija za trg vrednostnih papirjev in policija sta Verbiča vzeli pod drobnogled šele sredi leta 2010, ko je ta v videoposnetku na spletni strani Youtbe priznal, da je delnice Velane kupoval zato, da se njihova cena zviša.

"Velana kotira na trgu in je na trgu kotirala tudi takrat, ko smo se v združenju zavestno odločili, da bomo posegli na ta trg. Kot zakoniti zastopnik društva sem to naredil sam in to ob zelo jasnem namenu, da se ta cena dvigne. To je tudi uspelo. Cena delnice Velane se je v tistem času zvišala za praktično desetkratnik," je v videoprispevku, ki so ga v VZMD kasneje umaknili, priznal Verbič.