RA SLOVENIJA 1, 11.04.2007, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Na včerajšnje stališče izvršnega odbora novoustanovljene sekcije vse slovenskega združenja malih delničarjev Vzajemna, da načelno nasprotujejo prenosu lastništva zavarovalnice Vzajemne na Adriatic Slovenico ter pozivajo vlado in drugi pristojne organe, naj ukrepajo za zavarovanje 900 tisoč zavarovancev Vzajemne, se je danes odzvalo vodstvo Vzajemne. Zagotavlja, da bo tako kot doslej, tudi v prihodnje združenju posredovala vsa gradiva o povezovanju obeh zavarovalnic, ki je sicer popolnoma pregledno.

Nacionalna stranka pa je danes v parlamentarno obravnavo vložila svoj predlog zakona o preoblikovanju Vzajemne in tako prehitela vlado. Helena Lovinčič.
HELENA LOVINČIČ: Odklonilno stališče izvršnega odbora sekcije Vzajemne je močno presenetilo vodstvo zavarovalnice Vzajemne, je dejal predsednik uprave Marko Jaklič.
MARKO JAKLIČ: Kajti do danes oz. do včeraj, ko smo to izjavo sprejeli, sploh še niso pregledali gradiva, ki smo jim ga mi želeli posredovati, tako da je bila ta izjava po našem mnenju sprejeta brez ustreznih argumentov.
LOVINČIČ: Obsežno gradivo so dostavili izvršnemu odboru sinoči na samo sejo, zato dvomi, da bi ga bilo mogoče pregledati v nekaj minutah. Jaklič dodaja.
JAKLIČ: Bojim se samo to, da bi nekdo želel male delničarje zlorabiti za politične namene.
LOVINČIČ: Številni klici zavarovancev Vzajemne pa, da izražajo dvom v legitimnost izvršnega odbora, pravi Jaklič. Predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je pojasnil, da je bil opravljen kandidacijski postopek po objavi poziva in po pravilniku o delovnih telesih.
KRISTJAN VERBIČ: Smo na podlagi prejetih predlogov v skladu s pravilnikom o delovanju delovnih teles vseslovenskega združenja malih delničarjev na izvršilnem odboru združenja sprejeli sklep o ustanovitvi izvršnega odbora sekcije Vzajemna vključno z njegovimi člani.
LOVINČIČ: Vzajemna pa ne more posredovati podatkov o zavarovancih sekciji, kot to želi združenje malih delničarjev, ker bi to bilo v nasprotju z zakonom o varstvu osebnih podatkov. Verbič domneva, da je izvršni odbor to zahtevo po analogiji zakonom o gospodarskih družbah, po katerem je vsak delničar upravičen do vpogleda v delniško družbo.
VERBIČ: Torej po analogiji bi bili tukaj delničarji skratka zavarovanci kot edini lastniki Vzajemne, kar je zelo pomembno tudi iz naslova udeležbe na skupščini oz. pravic tam sodelovati in odločati o prenosu premoženja na Adriatic Slovenico.
LOVINČIČ: V zvezi z zakonskim predlogom, ki ga je ob preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo danes vložila slovenska nacionalna stranka, neposrednega sodelovanja Vzajemne z njimi Jaklič ni potrdil. Saj, da so sodelovali z večimi političnimi strankami.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 11. 04. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:4