RA SLOVENIJA 1, 26.04.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.31
Vlada je danes potrdila predlog zakona o pogojih za statusno preoblikovanje Vzajemne zdravstvene zavarovalnice in predlagala državnemu zboru naj ga zaradi javnega interesa obravnava po nujnem postopku. Predlog določa merila, pogoje in postopke preoblikovanja, ter pravice ustanovitelja in upravičencev ob preoblikovanju. Določa višji kvorum in poseben postopek sklica skupščine za sprejetje sklepov o preoblikovanju. Na Vzajemni poudarjajo, da je ta zavarovalnica v lasti zavarovancev, zato je vračilo deleža Zavodu

za zdravstveno zavarovanje kot ustanovitelju, po njihovem podržavljanje, mali delničarji pa pozdravljajo zaostritev pogojev za preoblikovanje. Vesna Deržek.
VESNA DERŽEK: Predlog zakona določa, da je edino sprejemljivo preoblikovanje, preoblikovanje v delniško družbo in oddelitev posameznih delov premoženja. Pogoj za začetek postopka preoblikovanja Vzajemne je opredelitev deleža Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot ustanovitelja. Minister za zdravje Andrej Bručan.
ANDREJ BRUČAN: Zakon določa tudi opredelitev deleža zdravstvene zavarovalnice kot ustanovitelja, ki ga mora pregledati in potrditi revizor, ki ga imenuje minister pristojen za finance.
DERŽEK: Vzajemna bo morala delež ustanovitelja, to je po besedah Bručana 14 milijard tolarjev zavodu vrniti ob preoblikovanju. Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič.
MARKO JAKLIČ: Očitno se je izkazalo tisto kar smo opozarjali, da gre le za poskus podržavljanja in nič drugega.
DERŽEK: Dodaten pogoj za začetek postopkov preoblikovanja je vračilo vseh rezervacij za starost in matematičnih rezervacij, ki jih je Vzajemna po predlogu dolžna vrniti zavarovancem do 31. avgusta. Sicer pa predlog določa tudi višji kvorum in posebno določen postopek sklica skupščine za sprejetje sklepov o preoblikovanju, dodaja Bručan.
BRUČAN: Ni mogoče dovoliti … družbe brez soglasja velike večine upravičencev pri preoblikovanju ali opredelitvi.
DERŽEK: Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Mihael Perman pojasnjuje.
MIHAEL PERMAN: Ko se glasuje o preoblikovanju mora glasovati najmanj tričetrtine članov Vzajemne. Pravilo je potem, da od oddanih veljavnih glasov, mora biti 90 odstotkov glasov za.
DERŽEK: Na Vzajemni temu odločno nasprotujejo. Marko Jaklič.
JAKLIČ: Bručanova različica ne omogoča preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo, saj zato zahteva kar 90 odstotno večino. To je svojevrsten precedens, mislim, da ne samo v Evropi ampak tudi na svetu.
DERŽEK: Vzajemna po predlogu zakona po oddelitvi ne preneha, sestavljena je iz tistih zavarovancev, ki preoblikovanja niso želeli, če Agencija za zavarovalni nadzor ugotovi, da bo nadaljnje poslovanje sploh možno. To pomeni, da bo morala Vzajemna s poslanim obrazcem poizvedeti koliko zavarovancev bi bilo pripravljeno svoje zavarovalne pogodbe prenesti na novo ali prevzemno družbo. Na vprašanje ali se bo Vzajemna lahko združila z zavarovalnico Adriatic Slovenica je Bručan pojasnil, da zakon pripojitve ne ureja.
BRUČAN: V samem zakonu ne rešujemo tega problema, daje pa možnost po tem, ko bo izvedla preoblikovanje v delniško društvo, ta možnost obstaja.
DERŽEK: Mali delničarji predloge pozdravljajo. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Vsekakor podpiramo, da so pogoji bolj določeni, tudi bolj zaostreni kot jih sicer opredeljuje sam statut, obstoječ statut Vzajemne.
DERŽEK: Kot je znano je Vzajemna že sklicala skupščino zavarovancev za 10. maj, vendar je Agencija za zavarovalni nadzor ugotovila, da je takšen sklic v nasprotju z zakonodajo.
NOVINAR: Z Vzajemni pa so se odzvali tudi na včerajšnje izjave predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča. Opozarjajo, da Vzajemna za pripravo skupščine ni namenila 2 milijonov evrov kot navaja Verbič. Edini strošek je bil povezan s plačilom objave sklica v Uradnem listu in je znašal 106.56 evra. Ker so skupščino preklicali so ustavili tudi druge dejavnosti in s tem povezanih stroškov ni bilo. Strošek obveščanja zavarovancev o članstvu in pravicah v skupščini ni povezan s preklicano skupščino in bi nastal v vsakem primeru, saj je Vzajemna svoje člane morala obvestiti o tem, da imajo pravico sodelovati na vseh prihodnjih skupščinah. Ne držijo niti Verbiča ugibanja o skrbno pripravljeni igri, saj je Vzajemna o sklicu skupščine in drugih podrobnosti odprto komunicirala z zavarovanci in mediji in vsem omogočila vpogled v gradivo za skupščino, so še sporočili iz Vzajemne.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Deržek Vesna
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 26. 04. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:5