KANAL A, 03.07.2007, SVET NA KANALU A, 21.59
LILI ŽAGAR: Pri enem največjih dosežkov te vlade, se močno zapleta. Gre za prodajo SIJ ruski družbi Koks. Družba pooblaščenka Lemata, solastnica Acronija Jesneice, ki je del te državne slovensko-ruske kupčije, naj bi delovala nezakonito. Zato so na današnjo skupščino prišli celo kranjski kriminalisti in iskali dokumentacijo, ki jo je prinesel direktor družbe pooblaščenke Ludvik Berglez. Direktor naj bi namreč skupaj z državo deležu skušal prodati Rusom, kljub mnenju delavcev delničarjev, da jih znova skuša izigrati.


BARBARA PANCE: Takole predstavniki Lamete odnašajo fascikle v avtomobile, da jih bodo deponirali pri notarki. Izvemo, da v njih hranijo domnevno sporna pooblastila in glasovnice delničarjev o glasovanju za skrajno podcenjeno prodajo več kot 10.000 delnic Rusom. Direktor Berglez izjav ne daje. Zato pa je bolj zgovoren udeleženec skupščine, na kateri je bilo danes okoli 70 delničarjev. To je bila prava Farsa, pove Jerovšek.
VASJA JEROVŠEK( delničar): Končni fazi je čisto vseeno ali vse izgubimo ampak zadoščenje pa hočemo imeti od države pa od delničarjev.
PANCE: Vsi so imeli komaj 8. odstotkov glasovalne pravice, ostale delničarje je zastopalo 5. pooblaščencev. Osupljivo je, da so se v glasovalni stroj sam direktor Lamete Berglez, trije člani nadzornega sveta Lamete in predstavnik sindikata. Z 92. odstotki glasovalne moči so izglasovali prodajo delnic za okoli 190 evrov za eno, realna cena pa naj bi bila skoraj trikrat višja. Odvetnik Kos prodajo potrdi.
MORAN KOS( odvetnik in vodja skupščine): Kolikor sem pa neuradno slišal, bo pa še o tem vseeno, ne glede na sklep skupščine, odločal nadzorni svet.
PANCE: A ta odloča zgolj na papirju, saj sindikalistka razkrije.
MILENA KOSELJ ŠMID( Sindikalistka): Če razmišljate o tem, da ste kot član nadzornega sveta odškodninsko odgovorni z vsem svojim premoženjem vprašanje, …
PANCE: Zato se je Berglez zavaroval tako, da je odločanje preložil na skupščino, torej na delničarje in pooblaščence. Kar pomeni, da je konec koncev za škodljivo prodajo glasoval ravno on sam. pri tem pa je za opravičen delež opetnajstil več kot 5000 delničarjev. Sumljive posle zato že preiskujejo kriminalisti.
ŽAGAR: Kristjan Verbič predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev pravi, da je država v primeru Jeseniških železarn izigrala jeseniške delavce.
KRISTJAN VERBIČ( predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Precej je bilo že tistih faz v tem procesu, kjer bi morali ključni katerji v smislu slovenskih dosedanjih vlad poskrbeti za to, da bi se to vprašanje rešilo. Jasno pa je, zadnja vlada v tem smislu pa je ravnala tako, da je prodala večinski delež RS po ceni, ki je v smislu tistega, kar pa dolguje malim delničarjem, bivšim zaposlenim znotraj pooblaščenk, absolutno premalo.
ŽAGAR: Kako je 45000 delavcev železarne postalo solastnik Acronija? Zakaj so imeli za to nižje plače, sedaj pa od vsega, tako trdijo, ne bodo imeli nič.
PANCE: Po osamosvojitveni vojni se je slovenski jeklarski trg znašel na težki preizkušnji. Ali 18.000 zaposlenih postaviti na cesto ali s skupnimi močni obdržati nekdaj močno industrijo pri življenju? Država je sklenila podjetje sanirati s pomočjo delavcev. Ti so se morali med letom 1991 do 1995, odreči delu svojih plač. Država jim je obljubila, da se jim bo vložek obrestoval, potem je nanje pozabila. Delavci so odhajali v pokoj in bili prikrajšani pri pokojnini. Več let so pritiskali na vlado naj jim vrne obljubljen vložek, a šele 1998, jim je država ponudila delnice v podjetju po višini 417 evrov. Ustanovile so se tri družbe pooblaščenke, ki bi vrednost delnic oplemenitile, s privatizacijo pa bi železarji končno prišli do svojega denarja. A se je država premislila in spremenila model privatizacije. Ruskemu kupcu je prodala več kot 55 odstotkov delnic SIJ, in to za ceno 190,7 evra. spomnimo, da je bila nominalna vrednost delnice prej 417 evrov. S tem je zbila ceno malim delničarjem. Tako bodo oškodovani za več deset milijonov evrov. Povejmo še, da je ruski kupec dobil za plačilo kupnine kredit od konzorcije slovenskih bank, zastavil pa je delnice, ki jih bo kupil.



Medij: Kanal A
Avtorji: Pance Barbara
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 03. 07. 2007
Termin: 21:50
Trajanje:5