RA SLOVENIJA 1, 20. 04. 2007, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Povezovanja med Vzajemno in Adriaticom Slovenico ne bo. obe skupščini, sklicani za 10 in 14. maj bosta odpovedani. Takšno sporočilo sta poslali obe zavarovalni družbi danes popoldne, potem, ko sta ocenili, da je odredba Agencije za zavarovalni nadzor za koprsko družbo sicer nepričakovana, za Vzajemno pa nezakonita, pa vendar za obe obvezujoča. A sodeč po izjavah vpletenih je s tem zaustavljen le prvi korak pri preoblikovanju Vzajemne. Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: Prvi so javnosti sporočili, da je nadaljnjo povezovanje glede na odredbo Agencije za zavarovalni nadzor nemogoče iz Adriatica Slovenice. Zato je uprava sklenila preklicati skupščino, sklicano za 15. maj. Nato je odločitev o preklicu skupščine, ki bo objavljen v uradnem listu, sporočila tudi Vzajemna. Ker pa odredbo agencije ocenjujejo kot nezakonito, se bodo najprej pritožili na senat agencije. Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič.
MARKO JAKLIČ: Ne pričakujemo kakšne drugačne odločitve kajti vemo, da do sedaj je agencija sprejela že vrsto čudnih odločitev v škodo zavarovancev. Tako, da verjetno bomo na koncu spet končali na sodišču.
LOVINČIČ: O tem, kako naprej še ni želel govoriti. Glede pričakovanega zakona, ki ga pripravlja Ministrstvo za zdravje, ob preoblikovanju Vzajemne pa.
JAKLIČ: Lahko pričakujemo zakon, ki bo šel v smeri podržavljanja in predvsem v smeri odvzema lastnine 900.000 zavarovancem. Seveda proti čemur se bomo borili.
LOVINČIČ: Odločitev Vzajemne o preklicu skupščine je bila pričakovana, je povedal direktor Agencije za zavarovalni nadzor doktor Mihael Perman, ki pa je poudaril, da agencija ne nasprotuje preoblikovanju ali povezovanju.
MIHAEL PERMAN: Nasprotuje pa načinu povezovanja in to je s svojo odredbo tudi izrekla. Jaz mislim, da se bo proces preoblikovanja še nadaljeval.
LOVINČIČ: In v katero smer naj bi šel?
PERMAN: Glede na to, da kot razumem Adriatic Slovenica ne želi nadaljevati procesa združevanja. Bo najbrž Vzajemna poskušala, da se sama pretvori v delniško družbo.
LOVINČIČ: Da s poskusi preoblikovanja še ni konec, so prepričani tudi na Vseslovenskem združenju malih delničarjev. Predsednik Kristjan Verbič, ki poziva člane, da vrnejo združenju obrazce za pooblastila.
KRISTJAN VERBIČ: Nenazadnje pa bo verjetno tudi s strani uprave Vzajemne, še kakšne dodatne aktivnosti in poskusi, ki bi v smislu morebitne skupščine seveda pomenili to, da se bomo tudi v tem primeru angažirali tako kot doslej, v smeri izboljšanja pogojev zavarovancev.
LOVINČIČ: Sicer pa sta zdaj na vrsti najprej oba zakona. Že vloženi Jelinčičev ter vladni, ki je v koalicijskem in medresorskem usklajevanju. V Državnem zboru pa naj bi ga obravnavali na majskem zasedanju.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 20. 04. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3