RA SLOVENIJA 1, 23.05.2007, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Trgovska skupina Mercator je v prvem četrtletju poslovala uspešno. Za približno četrtino so povečali čiste prihodke od prodaje in tudi čisti dobiček. Družba bo v prihodnosti nadaljevala širjenje in utrjevanje položaja na domačem in tujih trgih. Za te poteze pa potrebujejo svež kapital, je dopoldne pojasnil predsednik uprave Žiga Debeljak. Zato bodo skupščini delničarjev, ki bo 27. junija vnovič predlagali dokapitalizacijo. Tudi tokrat nameravajo obstoječim delničarjem izključiti prednostno pravico do nakupa novo izdanih

delnic. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Svež kapital, ki bi ga pridobili z izdajo novih delnic za približno 200 milijonov evrov, bo namenjen strateškim povezavam je pojasnil prvi mož Mercatorja Žiga Debeljak.
ŽIGA DEBELJAK: Trenutno vemo, da bomo te odobrene delnice potrebovali le za izvedbo transakcije z M Rodičem.
ROGELJ: Predlog skupščinskega sklepa, ki na lanski skupščini ni bil podprt, zaradi izključitve prednostne pravice so mu nasprotovali mali delničarji, je uprava letos pripravila nekoliko drugače.
DEBELJAK: Tako, da v največji meri odpravimo vse sicer neupravičene, pa vendar v lanskem letu izražene strahove določenih skupin delničarjev.
ROGELJ: Mali delničarji predloga še ne morejo komentirati, ker ga ne poznajo. Sicer pa nasprotujejo zaprtjem in dokapitalizacijam, nam je pojasnil Kristjan Verbič iz združenja. Po vseh do zdaj sklenjenih strateških povezavah, pa se postavlja vprašanje prihodnje lastniške strukture največjega trgovca, Žiga Debeljak.
DEBELJAK: Okvirno se bo pa delež, ki ga bo družba Rodič holding imela v Mercatorju gibal po naših ocenah med osmimi in desetimi odstotki.
ROGELJ: Uprava in nadzorni svet bosta na junijski skupščini delničarjem predlagala tudi imenovanje Srečka Kende iz Istrabenza v nadzorni svet Mercatorja. Žiga Debeljak pa je ob tej priložnosti odgovoril še na ugibanje o tem, ali bo državna sekretarka Andriana Starina Kosem postala del njegove ekipe.
DEBELJAK: Nadzornemu svetu nisem in ne nameravam predlagati nobenih niti sprememb med člani uprave niti širitev uprave.
ROGELJ: Saj smo dober tim in delamo uspešno, je še dodal Debeljak.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 23. 05. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:4