skupščina NLB 10.6.2019

Ravnokar se je zaključila skupščina družbe NLB d.d., kjer je bilo prisotnega 73,73% kapitala, je predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, v razpravi izpostavil, da je dne 16.12.2014 Banka Slovenije izdala Odločbo o izrednih ukrepih, ki se je nanašala na izbris »kvalificiranih obveznosti« Banke Celje d.d., med drugim tudi vseh delnic, od katerih jih je bilo kar 41% v imetništvu NLB d.d. 

Zato je Upravi in Nadzornemu svetu zastavil vprašanja (www.vzmd.si/images/dokumenti/Vpra%C5%A1anje_za_33._skup%C5%A1%C4%8Dino_delni%C4%8Darjev_NLB_d.d.pdf), kje v letnem poročilu je razvidno, da je NLB d.d. v letu 2018 vložila tožbo za plačilo odškodnine zaradi izbrisa delnic Banke Celje d.d. na škodo NLB d.d.?

Če taka tožba ni bila vložena, je vprašal, kdo je odgovoren, da je bila takšna odločitev sprejeta oziroma kdo je odgovoren, da sploh ni bila zaznana in obravnavana? Nadalje sprašuje, ali bo NLB d.d. vložila odškodninsko tožbo zoper osebe, odgovorne za opustitev vložitve odškodninske tožbe zaradi izbrisa delnic Banke Celje d.d. na škodo NLB d.d.?

"Kaj je torej v letu 2018 storila NLB d.d., da zavaruje svoje interese, kot nekdanji največji posamezni delničar Banke Celje d.d., in s tem prepreči položaj, do katerega je prišlo v primeru nekdanjih hrvaških varčevalcev, ko NLB izplačuje visoke zneske iz naslova izbrisov deviznih vlog, hkrati pa sama ni upravičena do izterjave vračila posojil, ki so jih hrvaška podjetja dobila pri »stari« Ljubljanski banki in jih niso nikoli vrnila," je sklenil mag. Verbič.

Predsednik Uprave, Blaž Brodnjak, je sila skopo odgovoril, da so bile v družbi opravljene vse strokovne analize in sprejeta odločitev, da kakršnekoli odškodnine ni smiselno uveljavljati, niti sprožati kakršnihkoli tozadevnih postopkov. Zoper takšen odgovor je mag. Verbič protestiral, ter zahteval ustrezna (najbolje kar naknadna pisna) pojasnila kdo, na podlagi česa, kakšnih postopkov in ugotovitev je sprejel takšno odločitev ter vsaj izvlečke iz dokumentacije, ki bi dejansko izpričevala tovrstne postopke in zaključke. Od Predsednika Uprave je zaman pričakoval vsaj pojasnilo, če morda - ob vseh  domnevnih strokovnih postopkih - ve, koliko je znašal kapital Banke Celje d.d. ob izbrisu. Zato je Predsednik VZMD sklenil svoje drugo izvajanje z informacijo, da je bil kapital pred izbrisom 42 mio €, torej bi bila NLB d.d. iz svoje naložbe v Banki Celje d.d. lahko upravičena do vsaj 17,2 mio €, v primeru, da bi to uveljavljala!