menina mnenje revizorja

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je naposled le odvil prvi narok za glavno obravnavo v primeru predloga VZMD za sodni preizkus mizerne denarne odpravnine, ki so jo leta 2019 prejeli iztisnjeni delničarji družbe MENINA, d.d. Glede na to, da je bila obravnava hkrati že tudi zaključena, v VZMD pričakujejo, da bo sodišče predlog za sodni preizkus zavrnilo z argumentacijo, da je bila iztisnitev izvedena v trimesečnem po-prevzemnem obdobju, pri čemer v VZMD že napovedujejo pritožbo. Podoben razplet so namreč že doživeli v dveh sorodnih primerih, vendar je v obeh - po izgubljeni pritožbi - Vrhovno sodišče dopustilo revizijo. Na omenjeno dejstvo je VZMD opozoril tudi sodišče, vendar se je kot vse kaže Okrožna sodnica, Maja Letonja, odločila, da ne bo čakala na odločitev Vrhovnega sodišča.

Glavni delničar, ki ga skupaj predstavljajo MENG, d.o.o., HAJ, d.o.o., JOŽE HOMAR in IGOR BRNOT, se že ves čas sklicuje, da je svoj 90 % delež pridobil s prevzemno ponudbo, s katero je malim delničarjem ponudil prevzemno ceno v enaki višini, kot ob iztisnitvi določeno denarno odpravnino, torej sramotnih 32,98 €, zaradi česar naj bi bila zahteva VZMD nedopustna. V Združenju pa se s tem ne strinjajo in opozarjajo, da takšna določila in tolmačenja Zakona o prevzemih morda zadostujejo na urejenih in delujočih kapitalskih trgih in pri likvidnih vrednostnih papirjih, kar pa niti Slovenski kapitalski trg, niti delnice Menine žal niso.

Prevzemno ponudbo so namreč sprejeli le štirje delničarji. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je v preteklosti že potrjevala »nizke« prevzemne ponudbe, ki so delničarjem ponujale celo manj, kot bi lahko za svoje delnice dobili na Ljubljanski borzi. V posmeh celotni situaciji pa je celo neodvisni revizor, ki ga je angažiral sam glavni delničar(!), v svojem poročilu o primernosti cene v prevzemni ponudbi zaključil, da izključitev po prevzemni ceni pomeni izrecno oškodovanje manjšinskih delničarjev. Po eksplicitnem mnenju revizorja namreč prevzemna cena 32,98 € za delnico »ne predstavlja primerne prevzemne cene«.

Revizor je takrat sicer izračunal več razponov ocenjene vrednosti delnic (po različnih metodah), pri čemer je najnižja izračunana vrednost 44,12 € na delnico, najvišja pa 86,83 € na delnico. Ob tem strokovni sodelavci VZMD opozarjajo na možnost, da je primerna denarna odpravnina še bistveno višja, saj so izračunali, da je knjigovodska vrednost delnice konec leta 2018 znašala kar 144,37 € na delnico, medtem ko družba v Letnem poročilu za 2018 napačno navaja vrednost 129,94 € na delnico!


 Sorodna sporočila:

MENINA - bo Sodišče po dodatnih dokazih VZMD le sprevidelo nizkotne manevre večinskih lastnikov, ki so ob podpori vodstva družbe omogočili iztisnitev s kriminalno odpravnino, zavrnjeno celo od njihovega revizorja?! - četrtek, 06.02.2020

MENINA - še ena iztsinitev malih delničarjev z žaljivo odpravnino - kot neprimerno jo je označil celo revizor, izbran s strani večinskega delničarja, ki je iztisnitev predlagal in sam-sebi izglasoval - torek, 07.01.2020


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si