Menina3012020

V primeru predloga VZMD za sodni preizkus denarne odpravnine iztisnjenim delničarjem družbe MENINA, d.d., so strokovni sodelavci Združenja preko Odvetniške pisarne FMMS na Okrožno sodišče v Ljubljani naslovili odgovor na vlogo večinskega oz. glavnega delničarja (nasprotnega udeleženca). Slednji namreč sodišču predlaga, naj zahtevo VZMD zaradi neutemeljenosti v celoti zavrne, saj naj bi glavni delničar (ki ga predstavljajo MENG, d.o.o., HAJ, d.o.o., Jože Homar in Igor Bernot) svoj 90 % delež pridobil s prevzemno ponudbo, s katero je malim delničarjem ponudil prevzemno ceno v enaki višini, kot ob iztisnitvi določeno denarno odpravnino, torej sramotnih 32,98 €.

Ob tem v VZMD ponovno izpostavljajo paradoks, da je prav iz Poročila neodvisnega revizorja o primernosti cene v prevzemni ponudbi - ki ga je angažiral sam glavni delničar(!) in na katero se sklicuje - jasno razvidno, da izključitev po prevzemni ceni pomeni izrecno oškodovanje manjšinskih delničarjev. Po eksplicitnem mnenju revizorja namreč prevzemna cena 32,98 € za delnico »ne predstavlja primerne prevzemne cene«. Kot so ob tem zapisali v Združenju, so verjetno tudi zato takratno prevzemno ponudbo sprejeli le štirje delničarji! Revizor je takrat sicer izračunal več razponov ocenjene vrednosti delnic (po različnih metodah), pri čemer je najnižja izračunana vrednost 44,12 € na delnico, najvišja pa 86,83 € na delnico. Ob tem strokovni sodelavci VZMD opozarjajo na možnost, da je primerna denarna odpravnina še bistveno višja, saj so izračunali, da je knjigovodska vrednost delnice konec leta 2018 znašala kar 144,37 € na delnico, medtem ko družba v Letnem poročilu za 2018 napačno navaja vrednost 129,94 € na delnico!

V VZMD izpostavljajo zavajanje glavnega delničarja, ki ceno 32,98 € skuša opravičevati z nakupom delnic od Družbe za upravljanje terjatev bank, d.d. (DUTB), kar naj bi pomenilo, da gre za ustrezno ceno oz. primerno denarno nadomestilo. To seveda ni res, saj konkretni posel ni bil sklenjen pod normalnimi pogoji oz. na normalno delujočem trgu. Delovanje DUTB je časovno omejeno, paket delnic v njihovi lasti pa je bil manjšinski, potencialnemu kupcu ni ponujal možnosti nadzora in je bil zato težko prodajljiv. Toliko bolj ob dejstvu, da je imel glavni delničar v tistem času v lasti že preko 50 % vseh delnic, zato drugih interesentov za nakup ni bilo in je prodaja uspela šele v tretjem krogu. Zaradi omenjenih dejstev je šlo pri omenjenem poslu za  t.i. »fire sale« oz. prodajo pod ceno.

Pri tem je potrebno upoštevati odbitke za pomanjkanje nadzora v razponu od 20 % do 35 % ter odbitke za pomanjšanje tržnosti v razponu od 25 % do 50 %. Omenjeni odbitki pa se v primeru iztisnitev delničarjev po zakonu ne upoštevajo. DUTB je tako svojo naložbo ocenil na zgolj cca. 35 % tiste vrednosti, ki bi jo sicer dosegel, če bi bil DUTB imetnik 100 % delnic. Za konec želijo v VZMD še opozoriti, da glavni delničar s prevzemno ponudbo ne bi presegel 90 % praga lastništva, v kolikor družba Menina, ki jo vodi eden izmed glavnih delničarjev - JOŽE HOMAR - sočasno s prej omenjenim poslom med glavnim delničarjem in DUTB, ne bi umaknila še za blizu 10 % lastnih delnic.

Pod okriljem Sekcije Menina pri VZMD se je sodnemu postopku in prizadevanjem za dodatno oz. pošteno denarno odpravnino doslej pridružila več kot tretjina vseh iztisnjenih delničarjev, v Združenju pa k pravočasni vključitvi vabijo tudi preostale razlaščene delničarje. Za vsa dodatna pojasnila se lahko obrnejo na Informacijsko pisarno VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 17.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si.


Sorodna sporočila:

MENINA – še ena iztsinitev malih delničarjev z žaljivo odpravnino - kot neprimerno jo je označil celo revizor, izbran s strani večinskega delničarja, ki je iztisnitev predlagal in sam-sebi izglasoval - torek, 07.01.2020


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev