Od oktobra 2009 so potekala prizadevanja predstavnikov Sekcije Železarna Ravne - Monter Dravograd pri VZMD in strokovnih sodelavcev VZMD, da bi preostali mali delničarji - s skupaj 2,29 % v celotnem kapitalu družbe - dobili možnost izstopa oz. prodaje svojih delnic po pošteni ceni ali pa zagotovili ustrezno zaščito interesov v primeru iztisnitve. Tako je bil pri v okviru VZMD formiran delničarski sporazum, ki se mu je priključilo 2,06 % celotnega kapitala oz. kar 89,98 % delnic vseh preostalih malih delničarjev. Na podlagi uspešno zaključenih pogajanj o odkupu tako formiranega svežnja delnic je bil ta odprodan skladno z določili delničarskega sporazuma, hkrati s tem pa je prenehala z obstojem tudi Sekcija Železarna Ravne - Monter Dravograd pri VZMD.

Večinski lastnik Železarna Ravne - Monter Dravograd, družba Monter Investitor, d.o.o., je novembra 2006 objavila prevzemno ponudbo za Železarno Ravne - Monter Dravograd, pri čemer je za delnico družbe ponudila 9,60 EUR. Na zadnji skupščini Železarne (dne 28. 8. 2009) je bil sprejet sklep o umiku delnic z organiziranega trga vrednostnih papirjev ter predlog o nakupu lastnih delnic z namenom umika in zmanjšanja osnovnega kapitala, zaradi česar je družba večkrat tudi pisno vabila (zadnjič z dopisom z dne 13. 11. 2009) vse svoje delničarje k prodaji delnic družbe po ceni 14,10 EUR na delnico. Uprava Ljubljanske borze, d.d., je dne 18. 9. 2009 sprejela odločbo, da se z dnem 21. 9. 2009 z borznega trga (Vstopne kotacije) umaknejo redne imenske delnice z oznako ZMDG izdajatelja Železarna Ravne - Monter Dravograd, d.d.

V VZMD so na podlagi sporočil in prošenj nekaterih malih delničarjev ugotovili, da je v družbi ostalo le še 17 malih delničarjev, ki so imeli v družbi skupaj manj kot 2,29 % v celotnem kapitalu. Takšen delež, sploh v odnosu do večinskega lastnika (97,71 %) malim delničarjem žal ne omogoča nikakršnega vpliva na upravljanje ali nadzor družbe, niti na njeno poslovanje, perspektivo in posledično vrednost naložbe oz. delnic ter njihovo donosnost (dividende). Poleg navedenega je bilo realno pričakovati, da bo večinski lastnik Monter Investitor, predlagal in na skupščini sprejel iztisnitev oz. razlastitev preostalih 17 malih delničarjev. To bi pomenilo, da bodo delnice malih delničarjev avtomatično prenesene na večinskega lastnika, proti odpravnini, ki jo bi ta predlagal in glede na glasovalno moč tudi potrdil na skupščini. V takšnem primeru bi bila odpravnina verjetno določena, skladno s prevzemno ceno 9,60 EUR, v najboljšem primeru pa v višini zadnje ponujene cene 14,10 EUR za delnico.