ACH dopis web

V preteklem tednu je vseh 251 iztisnjenih delničarjev družbe ACH, d.d., na svoje domove prejelo dopis s katerim jih je VZMD seznanil z vložitvijo Zahteve za sodno preveritev primernosti denarne odpravnine ter jih povabil k pristopu v Delničarski sporazum in postopkom, ki jih je Združenje sprožilo. V okviru aprilske skupščine delničarjev ACH je bil namreč sprejet sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, družbo PROTEJ, d.o.o. (98,18 % vseh delnic), pri čemer je bilo, kot primerna denarna odpravnina, določenih 83,00 € za delnico. Iztisnitev oz. prenos vseh delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja je na omenjeni skupščini predlagal in sprejel ta-isti glavni delničar (imetnik delnic, ki presegajo 90 % osnovnega kapitala) družba Protej, d.o.o.


Strokovni sodelavci VZMD so že na sami skupščini na vpogled dobili nekatera gradiva, ki pa jih zaradi obsega niso mogli v celoti pregledati, kljub temu pa so prišli do ugotovitve, da ponujena denarna odpravnina bržčas ni primerna. Zato so neposredno po vpisu sklepa o izključitvi in prenosu delnic na glavnega delničarja, v VZMD preko Odvetniške družbe Veršič in Perčič, o.p. d.o.o. - na podlagi drugega odstavka 388. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ob smiselni uporabi določb tretjega odstavka 607. člena ZGD-1 - v zakonskem roku vložil Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine. Po večkratnih sestankih in pogajanjih pa je VZMD z družbo Protej, d.o.o., sklenil dogovor o izvedbi izvensodnega postopka preveritve ustreznosti denarne odpravnine. Tako utegnejo biti - v primeru poravnave ali morebitnega dogovora o dodatni denarni odpravnini - do dodatnih izplačil upravičeni le delničarji, ki se bodo postopkom pridružili v okviru VZMD.

Sicer VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev, vodi in sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih: Adria Airways (AA International Aviation Holding, Nemčija), Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), HIT Alpinea (HIT), Jelovica (EBS GROUP), Metalka Commerce (Slaven Vuković, Hrvaška), Tekstina (Svila in), Trimo (European Architectural System, Luksemburg), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen, Nemčija), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), Modra Linija Holding (FP), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: AG (ETA Kamnik), Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume - tudi v primeru družbe ACH. 

Sorodna sporočila:

ACH / PROTEJ – na poslednji skupščini 270 iztisnjenim delničarjem skupaj 3,73 mio € denarne odpravnine oz. 83,00 € za vsako delnico - Petek, 28.04.2017


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international