Delničarji družbe AG, d.d., ki so se v preteklem mesecu pridružili Delničarskemu sporazumu v okviru VZMD, imajo možnost svoje delnice prodati po ceni 5,50 € na delnico, kar je 57,14 % več kot je bilo ponujeno in sprejeto s skupščinskim sklepom o umiku delnic z organiziranega trga in kolikor je znašala tudi v zadnjem času najvišja borzna cena (3,50 €). Tako je VZMD za vse, ki jih je zastopal na skupščini, dosegel višjo odpravnino in sicer še dodatna 2 € za delnico. Višja odpravnina, ki je rezultat analiz strokovnih sodelavcev VZMD ter pogajanj z družbo AG, bi v primeru, da bi veljala za vse delnice (oz. vrednost celotnega podjetja) pomenila 15.174.879,50 € namesto 9.656.741,50 €.


Konec minulega tedna je namreč potekala 28. skupščina družbe AG, družba za investicije d.d., na kateri je glavni delničar M.M. ALPHA INVESTMENT izglasoval umik delnic z organiziranega trga, družba pa je vsem, ki so na skupščini glasovali proti umiku delnic, ponudila 3,50 € denarne odpravnine. Skupščine se je udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je v imenu VZMD in še sedmih drugih delničarjev nasprotoval takšnemu predlogu sklepa ter napovedal tudi njegovo sodno izpodbijanje.

VZMD je že ob sklicu skupščine družbo obvestil, da bo na skupščini nasprotoval umiku delnic z organiziranega trga in da bo v primeru prenizke denarne odpravnine sprožil postopke za preveritev njene ustreznosti, sledili pa so pogovori s predstavniki družbe AG o možnosti reševanja zadeve brez sodelovanja sodišča. Pogajanja so se uspešno zaključila šele po sprejetju sklepa, zaradi česar se je VZMD odrekel napovedani izpodbojni tožbi, saj slednja ne bi bila več smiselna. Skladno s 5 odstavkom 101. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov namreč lahko denarno odpravnino, ob umiku delnic z organiziranega trga, zahtevajo le delničarji, ki so na skupščini ugovarjali takšnemu sklepu.

VZMD sicer podobne (sodne) postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev, vodi in sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih: Adria Airways (AA International Aviation Holding), Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), HIT Alpinea (HIT), Jelovica (EBS GROUP, d.o.o.), Metalka Commerce (Slaven Vuković), Trimo (European Architectural System), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume.

 


Sorodna sporočila:

AG d.d. – VZMD v izpodbijanje oz. postopke zoper današnji sklep o umiku delnic z organiziranega trga - Petek, 31.03.2017

Kompas MTS, M1 in AG - skupščinski teden - Petek, 19.08.2016


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network