DSC 0214

Po tem, ko je julija letos, na 39. skupščini družbe Adria Airways, d.d., glavni delničar, družba AA International Aviation Holding GmbH (99,14 %), iztisnil 481 malih delničarjev, je VZMD v tem tednu na Okrožno sodišče v Kranju podal Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine.


Glavni delničar je namreč za primerno denarno odpravnino določil le 0,15 € na delnico, pri čemer so strokovni sodelavci VZMD prepričani, da bi morala biti odpravnina precej višja. Knjigovodska vrednost delnice je konec leta 2015 znašala približno 0,22 €, v letu 2016 pa je v družbi prišlo do bistvenih sprememb, ki so vplivale na višjo vrednost delnice, a je v VZMD - zaradi ne-posredovanja novejših podatkov s strani družbe - zaenkrat ne morejo natančno oceniti. Omenjenih podatkov Predsednik VZMD ni uspel pridobiti niti na poslednji skupščini, 31. avgusta 2016, ko je kot edini prisotni delničar (poleg glavnega) izrecno opozoril, da niti slabi rezultati družbe (9,19 milijonov € izgube, ob prihodkih v višini 150 milijonov €), ne upravičujejo tako nizke denarne odpravnine ponujene iztisnjenim delničarjem ter nasprotoval podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu družbe za leto 2015.

V letu 2016 je v družbi prišlo do dokapitalizacije z izdajo 4,1 milijona novih delnic, ki jih je glavni delničar vplačal po vrednosti 1,00 € na delnico. S tem se je knjigovodska vrednost vseh delnic družbe dvignila na približno 0,54 € do 0,64 € na delnico, kar je štirikratnik ponujene denarne odpravnine. Spričo navedenih in nekaterih drugih dejstev so strokovni sodelavci VZMD prepričani, da bo primerno - precej višjo - denarno odškodnino moč doseči preko sodne presoje višine denarne odpravnine, saj vse kaže, da znaša pravična denarna odpravnina znatno več, kot pa izhaja iz predloga glavnega delničarja AA International Aviation Holding GmbH, ki ga je sam-sebi na skupščini družbe tudi potrdil. Zgolj neodvisna, nepristranska in poštena cenitev lahko namreč pokaže dejansko vrednost delnice družbe po stanju v času iztisnitve.

Sicer strokovni sodelavci VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev vodijo in sodelujejo z ustrezno strokovno podporo še v primerih Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), Metalka Commerce (Slaven Vuković), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer) izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume.

 


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev