Z današnjim dnem je VZMD uspešno zaključil postopek prodaje svežnja delnic malih delničarjev Varis Lendava, d.d., ki so pristopili k delničarskemu sporazumu v okviru Sekcije Varis pri VZMD. Tako so bila po treh mesecih - odkar se je VZMD aktivno odzval na prošnje za zastopanje interesov malih delničarjev družbe Varis - uspešno realizirana prizadevanja 23 malih delničarjev, ki so imeli v lasti 13,5 % vseh delnic družbe, da dobijo možnost prodaje svojih delnic.

Prodaja svežnja delnic podpisnikov delničarskega sporazuma oz. članov Sekcije Varis pri VZMD je bila opravljena po vsaj 37,5 % višji ceni, kot je bila doslej najvišja dosežena (8 EUR za delnico) v primerih, ko so mali delničarji sploh imeli možnost prodati svoje delnice, bodisi sami družbi v sklad lastnih delnic, bodisi največjemu lastniku, direktorju Varisa Štefanu Sobočanu ali z njim povezanim osebam.

Prodajo svežnja delnic je bil VZMD primoran izpeljati bliskovito in žal še pred zahtevano skupščino, sklicano za ponedeljek 6. 4. 2009, saj je v petek, 27. 3. 2009, na VZMD prispela informacija, da je podpisnik delniškega sporazuma, ki je sam imel največje število delnic (13.863 oz. kar 8,66 % vseh delnic družbe), delnice prodal samostojno in izven skupnega svežnja delnic v okviru VZMD. S tem so nastopile zelo resne in neugodne okoliščine za preostale podpisnike delničarskega sporazuma, imetnike skupaj 7.738 oz. 4,84 % vseh delnic družbe.

 
Hitra reakcija VZMD in pripravljenost strateškega kupca - s katerim se je VZMD sicer že od začetka marca 2009 pogajal o ceni ter drugih pogojih in okoliščinah prodaje svežnja delnic malih delničarjev - da tudi (okrnjeni) sveženj iz naslova delničarskega sporazuma vendarle odkupi, je omogočila prodajo delnic tudi preostalim 22 delničarjem in sicer po ceni 11 EUR za delnico (torej kar 37,5 % več od 8 EUR za delnico).
 
 
Prodaja delnic je potekala od torka 31. 3. 2009 do danes, v okviru mreže poslovalnic Deželne banke Slovenije, v največji meri pa na njihovi poslovalnici v Lendavi. Večina delničarjev je kupnino že prejela, ostali pa jo bodo na svoje račune prejeli še jutri. Skladno z določbami delniških sporazumov bo VZMD iz naslova kupnine prejel 0,75 EUR od posamezne prodane delnice (kar je 25 % od 3 EUR oz. od razlike med 8 EUR in 11 EUR), torej skupaj 5.803,50 EUR brez DDV. S tem VZMD sicer ne bo pokril niti vseh materialnih stroškov ter stroškov številnih aktivnosti, strokovnih sodelavcev, pravnikov, postopkov itn., ki so nastali pri uspešnem zastopanju interesov in pravic malih delničarjev družbe Varis.
 
 
Seveda pa so sodelavci VZMD zelo zadovoljni, da so skladno s poslanstvom Združenja ponovno uspeli pomagati malim delničarjem v sila zahtevni in skorajda brezizhodni situaciji. Za vsak primer pa VZMD še ostaja imetnik ene delnice Varisa, saj je v družbi ostalo še precej malih delničarjev, ki bodo morda že jutri potrebovali pomoč.
Značke: odprodaja