Jutri bo vseh 179 malih delničarjev Varis Lendava, d.d., prejelo pismo predsednika VZMD. V njem so informacije o dogajanju in postopkih vse od decembra 2008, ko je VZMD pristopil k vzpostavitvi Sekcije Varis ter zaščiti interesov, pravic in premoženja malih delničarjev Varisa. Tokratno pismo VZMD - poleg priloženega pooblastila za skupščino, ki je sklicana na zahtevo malih delničarjev - prinaša tudi jasne odgovore oz. demantije zavajajočega pisanja, polnega neresnic in insinuacij, ki ga je direktor Sobočan 3. 3. 2009 poslal delničarjem, kot svojo sploh prvo(!) uradno korespondenco z vsemi lastniki družbe, ki jo upravlja in katere največji - s »povezanimi« osebami pa večinski - lastnik je sam. Sledi zgovoren spisek 10 največjih lastnikov (VZMD je končno dosegel zakoniti vpis in objavo delnic pri KDD) in pismo VZMD.

Z.st. Delnice % Priimek in ime Naslov  
1 35.987 22,492% SOBOčAN ŠTEFAN LENDAVSKE GORICE 120/D direktor
2 19.746 12,341% SOBOčAN SABINA LENDAVSKE GORICE 120/D hčera direktorja
3 13.864 8,665% BALANTIč BORIS LENDAVSKE GORICE 254 A  
4 11.326 7,079% FIONA, d.o.o. INDUSTRIJSKA 4/B, LENDAVA hčerino podjetje - na istem naslovu kot Varis Lendava, d.d.
5 10.788 6,743% HORVAT VIKTOR LENDAVSKE GORICE 120 svak direktorja
6 7.864 4,915% FEHER FRANC GLAVNA UL. 67, DOLGA VAS član direktorjevega kolegija
  4.081 2,551% člVRE SILVIJAN TRIMLINI 64/I član kolegija, direktor Varisovega Varistop, d.o.o.
8 2.679 1,674% JUROVlč DRAGUTIN čENTIBA 2 član direktorjevega kolegija
9 2.413 1,508% SOBOčAN LUDVIK GLAVNA 12, GORNJI LAKOŠ bratranec direktorja, član kolegija in tehnični direktor
10 2.267 1,417% HORVAT BLANKA TRG LJUDSKE PRAVICE 11  

Spoštovani mali delničarji Varis Lendava, d.d.!

Z zadovoljstvom vam sporočamo, da sta VZMD in Sekcija Varis pri VZMD uspela z zahtevo za sklic skupščine družbe Varis Lendava, d.d., katere mali delničar ste. Tako je skupščina Varisa sklicana za 6. 4. 2009 ob 13. uri, na sedežu družbe (Industrijska ulica 4b, Lendava), na dnevnem redu pa je tudi zahtevana točka Imenovanje posebnega revizorja za preveritev posameznih poslov družbe, medtem ko je Uprava družbe pri sklicu neupravičeno umaknila zahtevano točko dnevnega reda za vložitev odškodninske tožbe zoper poslovodstvo družbe, člane nadzornega sveta družbe in člane poslovodstva odvisnih družb, v primeru ugotovljenih oškodovanj družbe, in sicer za plačilo odškodnine v višini, ki bi bila ugotovljena v revizorjevem poročilu zaradi nevestnega vodenja poslov družbe. Z zahtevo za sklic skupščine smo - kot pooblaščenci delničarjev, ki so imetniki več kot dvajsetine osnovnega kapitala družbe Varis - uspešno uveljavili pravico na podlagi 296. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD), hkrati pa smo spoštovali izrecno željo in dogovor, da člani Sekcije Varis pri VZMD ter podpisniki Delničarskega sporazuma oz. pogodbe o posredovanju ne bodo razkriti, zato jih (vas) v zahtevi tudi nismo navajali in po nepotrebnem izpostavljali - razen enega (g. Borisa Balantiča) ob njegovem izrecnem soglasju. To zavezo bomo spoštovali tudi v bodoče, podobno kot v nekaterih drugih žalostnih primerih, ko so mali delničarji, ki so v delniški družbi tudi zaposleni, izpostavljeni šikaniranju in nezaslišanim pritiskom vodstva, ki je v hkrati v vlogi večinskih lastnikov oz. tihih »tajkunskih« prevzemnikov, ki se na pravice in interese malih (delničarjev) požvižgajo. Sicer pa smo se v VZMD in Sekciji Varis pri VZMD že 2. 3. 2009 razveselili prvega pomembnega uspeha, odkar je VZMD konec lanskega decembra pristopil k vzpostavitvi Sekcije in zaščiti interesov, pravic in premoženja malih delničarjev v Varis Lendava. V začetku marca so bile namreč v centralni register nematerializiranih vrednostnih papirjev pri Centralni Klirinško-depotni družbi, d.d. (KDD), končno le vpisane tudi delnice izdajatelja Varisa, ki jim je bila dodeljena oznaka VARR. S tem je delniška knjiga postala javna - kakor bi moralo biti skladno z zakonom že davno, o česar kršitvah je VZMD obvestil tudi Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Tako ste delničarji vendarle dobili vsaj možnost prostega trgovanja z delnicami, hkrati pa so se pomembno zmanjšale možnosti za manipulacije z delnicami in delniško knjigo, ki jo je doslej očitno vodil kar direktor Varis Lendava, d.d., Štefan Sobočan, ki je hkrati tudi največji lastnik. Spričo dosežene ureditve in objave delniške knjige pa je postala javna in uradna tudi lastniška struktura Varisa, ki je že sama po sebi precej zgovorna, zato spisek 10 največjih lastnikov/delničarjev v nadaljevanju tudi objavljamo, skupaj z nekaj skopimi pojasnili o »povezanosti« oseb.

Ob tem smo se primorani dotakniti tudi zavajajočega pisanja, polnega neresnic in insinuacij, ki ga je direktor Sobočan 3. 3. 2009 naslovil na vse delničarje. Seveda ne želimo polemizirati na nivoju, ki si ga po našem prepričanju ugledni direktor pomembne družbe nikakor ne bi smel privoščiti v prvi(!) uradni korespondenci z vsemi lastniki družbe, ki jo upravlja, zato v nadaljevanju podajamo le nekaj bistvenih dejstev, ki popolnoma demantirajo očitke in tendenciozne navedbe direktorjevega pisanja.

  1. VZMD (in ne mag. Kristjan Verbič) je 16. 12. 2008 kupil delnico Varis Lendava, d.d, po ceni 14 EUR izključno z namenom, da lahko kot delničar tudi formalno nastopa v vseh postopkih popolnoma samostojno in skladno s svojim poslanstvom ter odločitvami organov in delovnih teles VZMD. Takšna, sicer utečena, praksa VZMD je tudi najboljši garant neodvisnosti od morebitnih osebnih interesov posameznikov in v največji možni meri omogoča izvedbo postopkov, ne glede na morebitne naknadne dogovore, poravnave ipd. kakšnega posameznega člana Sekcije ali podpisnika Delničarskega sporazuma.
  2. Predsednik VZMD v pogovorih z direktorjem Sobočanom, ob prisotnosti direktorjevega odvetnika in pravnega svetovalca VZMD, nikdar ni omenjal natančnega števila delnic niti cene, po kateri so mali delničarji, podpisniki Delničarskega sporazuma, pripravljeni delnice prodati, kakor v svojem pisanju zavaja direktor Sobočan - resnica je nasprotna. S cenami in številkami je toliko bolj operiral g. Sobočan - enkrat kot direktor, spet drugič kot največji lastnik. Pri tem je med drugim ponudil odprodajo vseh svojih delnic po 12 EUR ter se zavezal, da bo k temu prepričal tudi hčero. Ko je bil naprošen, naj to, kot svojo pripravljenost in namero, tudi zapiše, je to odklonil.
  3. Predsednik VZMD v pogovorih z direktorjem Sobočanom, ob prisotnosti direktorjevega odvetnika in pravnega svetovalca VZMD, nikdar in nikakor ni grozil, kakor v svojem pisanju lažno navaja direktor Sobočan, res pa je bilo obratno, o čemer morda ob kakšni primernejši priliki. Je pa predsednik VZMD seveda večkrat napovedal izvrševanje zakonskih pravic, ki manjšinskim delničarjem pripadajo skladno z ZGD, zato je možno le, da bi direktor Sobočan to ocenil kot grožnjo, kar bi lahko pomenilo le, da zmotno meni, da ima pravice le on, izvrševanje pravic drugih pa so grožnja?!
  4. Mali delničarji Varisa žal nimajo ustreznega nadzora ali vpliva na poslovanje in prihodnost podjetja, saj ga obvladuje »tajkun« Sobočan in z njim »povezane« osebe, zato so zaskrbljeni, da se dogajajo zlorabe oz. da bodo oškodovani. Tako je k Delničarskemu sporazumu, ki predstavlja podlago za prizadevanja VZMD za zaščito pravic in interesov malih delničarjev ter pogajanja o možnostih prodaje delnic po pošteni ceni, doslej pristopilo že približno 15 % osnovnega kapitala oz. števila delnic družbe. Poleg tega mali delničarji želijo le, da njihove sume ovrže ali potrdi revizija. Da bi stroške revizije plačeval kdo drug kot družba ni mogoče, razen če se bi v reviziji izkazalo, da je dejansko prišlo do oškodovanja družbe. V tem primeru bo direktor škodo tako ali tako moral poravnati, ker ga bo družba oz. mali delničarji tožila za osebno odškodninsko odgovornost.
  5. Resnični nameni direktorja Sobočana, da se na mizo položijo čisti računi, bodo v vsakem primeru kmalu jasni. če so sumi neupravičeni, potem bo on prvi, ki bo podprl revizijo, ki naj sume ovrže, če pa bo glasoval proti reviziji, pa bo več kot očitno, da si ne želi čistih računov in da najverjetneje sumi le niso tako neupravičeni, kot rad zatrjuje.
  6. Predvidena provizija VZMD, opredeljena v Delničarskem sporazumu oz. pogodbi o posredovanju, ni prav nič oderuška, kakor v svojem pisanju zavaja direktor Sobočan, saj gre za 25 % od presežka nad najvišjo ceno delnice Varisa, ki jo je bil g. Sobočan kadarkoli pripravljen plačati malim delničarjem, torej od pribitka osmim evrom na delnico. V vsakem primeru mali delničarji torej dobijo več kot bi dobili sicer (oz. so kadarkoli prejeli od »tajkuna« Sobočana), VZMD pa izključno v takšnem primeru sploh pokrije svoje stroške. Naprimer da bi VZMD dosegel ceno 10 EUR za delnico za celoten sveženj delnic malih delničarjev, ki so pristopili k Delničarskemu sporazumu, bi torej VZMD prejel vsega 0,50 EUR za delnico (10 - 8 = 2 EUR, 25 % od 2 EUR = 0,50 EUR).
  7. Predlagani predmet revizije:

- pregled poslovanja z lastnimi delnicami v zadnjih petih letih, še posebej cen oziroma vrednosti po kateri so bile lastne delnice pridobljene ter odsvojene in izračun vpliva lastnih delnic na finančni vzvod in pogoje zadolževanja družbe;

- pregled investicijskih vlaganj družbe in njenih hčerinskih družb, še posebej odvisnih družb Varis Mont, d.o.o., in Varis Fertigbader, GmbH, s poudarkom na transfernih cenah glede na tedanje tržne cene, plačilnih pogojih pri teh transakcijah in uspešnosti izterjave zamudnih obresti s tem v zvezi v zadnjih petih letih, šteto od dneva skupščine;

- pregled poslovanja družbe z njenimi odvisnimi družbami, s poudarkom na transfernih cenah glede na tedanje tržne cene, plačilnih pogojih pri teh transakcijah in uspešnosti izterjave zamudnih obresti s tem v zvezi v zadnjih petih letih, šteto od dneva skupščine;

- pregled poslov prodaje osnovnih sredstev družbe, s posebnim poudarkom na odsvajanju osnovnih sredstev z družbo povezanim osebam;

- pregled poslov marketinških raziskav družbe in njenih odvisnih družb, s poudarkom na družbi Varis Fertigbader, GmgH, pregled kriterijev in izbora družbe P&S Investments iz Gibraltarja, kot izvajalca marketinške raziskave in marketinške analize, ocena načina pregleda izbora izvajalca, izvajanja kontrole izvedenih del s strani uprave odvisne družbe nad izvajalcem, vsebini opravljenih storitev, plačilnih pogojih ter ocena o smotrnosti raziskave v smislu primerjave celotne vrednosti posla in učinkov za odvisno družbo, glede na primerjalno vrednost podobnih raziskav v RS, oziroma državah EU;

- natančen pregled prometa z vsemi nepremičninami (vključno s funkcionalnimi zemljišči) med družbo Varis Lendava, d.d., in z družbo povezanimi osebami ter ocena morebitne razlike v doseženih vrednostih pri teh poslih s cenami, po katerih so bile nepremičnine odsvojene iz družbe Varis Lendava, d.d., povezanim osebam, glede na tedaj prevladujoče tržne cene za posamezne tipe zemljišč na posameznih legah, oziroma bodoči strateški, oziroma komercialni pomen teh zemljišč.

Spoštovani mali delničarji Varisa, prepričani smo, da smo z dosedanjimi aktivnostmi in rezultati že opravičili vaše zaupanje in zagotavljamo vam, da se bomo neomajno trudili tudi v naprej. Pričakujemo, da se bo s približevanjem skupščine povečala tudi možnost prodaje svežnja delnic, ki so vključene v Delničarski sporazum. Zato vse, ki bi si želeli priključiti vabimo, da to storite čimprej.

Vabimo vas, da se skupščine družbe udeležite osebno. V tem primeru morate svojo udeležbo pisno prijaviti (skladno s sklicem skupščine) na sedežu družbe Varis, najkasneje tri dni pred skupščino (do 2. 4. 2009). V primeru, da se skupščine ne utegneta ali ne želite udeležiti osebno, vas vabimo, da skladno z navodili (izpisanimi na zadnji strani pooblastila) izpolnite in podpišete priloženo pooblastilo in ga v priloženi predplačani kuverti odpošljete (nazaj na VZMD, Salendrova 4, 1000 Ljubljana) - najkasneje do torka, 31. 3. 2009. Za morebitna dodatna pojasnila v zvezi z izdajo, vsebino ali izpolnjevanjem pooblastila ali Delniškega sporazuma ter pristopa k Sekciji Varis pri VZMD se lahko obrnete na sodelavce VZMD na telefonu: 01/ 25 11 420, vsak delovni dan med 10.00 in 18.00 uro ali e-pošti: info@vzmd.si.

Značke: skupščina