Danes je VZMD v imenu malih delničarjev, imetnikov več kot dvajsetine osnovnega kapitala družbe, vložil zahtevo za sklic skupščine Varis Lendava, d.d., s čimer uveljavlja pravico na podlagi 296. člena ZGD-1 in zahteva, da uprava družbe v zakonsko določenem roku skliče skupščino. Namen zahteve VZMD je imenovanje posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posameznih poslov družbe v zadnjih petih letih. Tako želi VZMD zaščititi interese malih delničarjev, po neuspešnem pogovoru in poskusu iskanja rešitev s predsednikom uprave Štefanom Sobočanom, ki je tudi največji - s povezanimi osebami pa prejkoslej večinski - lastnik Varisa (natančni podatki žal niso znani, saj Varis Lendava ni izdal delnic v nematerializirani obliki pri KDD, d.d., kakor bi morale biti že davno in kakor zapoveduje zakon (182. člen ZGD-1), s čimer je VZMD seznanil tudi ATVP).


Po navedbah predstavnika Sekcije Varis pri VZMD Borisa Balantiča, bivšega zaposlenega in malega delničarja Varisa, so številni mali delničarji nezadovoljni s postopki prodaje delnic preko internega trga, ki naj bi ga nadziral kar sam predsednik uprave Štefan Sobočan in njegov krog ljudi. Glede na dejstvo, da delniška knjiga Varis Lendava, d.d., ni javna in vodena pri KDD, kakor sicer izrecno veleva zakonodaja, so delničarji poleg siceršnjih pravic prikrajšani tudi za možnost prostega trgovanja z delnicami.
Mali delničarji seveda nimajo nikakršnega nadzora ali vpliva na poslovanje in prihodnost podjetja. Neustrezen odnos do malih delničarjev, ki so v pretežni meri v družbi bili oziroma so še zaposleni, pa se kaže tudi v tem, da odgovorni v družbi na legitimna vprašanja delničarjev, npr. kolikšna je dejanska vrednost delnice, niso želeli odgovoriti. Ker so bili številni mali delničarji zaskrbljeni, da je cilj sedanje vodstvene ekipe po neprimerno nizki ceni iztisniti oz. razlastiti še preostale male delničarje po neprimerno nizki ceni, so se obrnil na VZMD.
Tako je VZMD lanskega 23. decembra 183 (znanim oz. domnevnim?!) malim delničarjem Varis Lendava, d.d., poslal pismo s povabilom, da pristopijo k Delničarskemu sporazumu, ki predstavlja podlago za prizadevanja VZMD vsled zaščite pravic in interesov malih delničarjev ter pogajanja o možnostih prodaje delnic po pošteni ceni. Delničarskemu sporazumu v okviru VZMD se je doslej pridružilo približno 15 % osnovnega kapitala oz. števila delnic družbe.