VZMD MENINApredlog2.12.2019 Page 02

Po lanski iztisnitvi malih delničarjev iz družbe MENINA, d.d., je bil še pred koncem lanskega leta pod okriljem VZMD na Okrožno sodišče v Ljubljani vložen Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine po 388. členu Zakona o gospodarskih družbah. Sredi oktobra je namreč glavni delničar, ki ga predstavljajo MENG, d.o.o., HAJ, d.o.o., JOŽE HOMAR in IGOR BRNOT (s skupaj 94,20 % vseh delnic), na skupščini predlagal in sam-sebi sprejel sklep o »Prenosu delnic manjšinskih delničarjev (vključno z lastnimi delnicami) na Glavnega delničarja«. Ob tem je glavni delničar kot primerno denarno odpravnino določil pičlih 32,98 € na delnico.

Po pregledu javno dostopnih podatkov so strokovni sodelavci VZMD prišli do zaključka, da bi morala biti primerna denarna odpravnina bistveno višja od ponujene. Glavni delničar je julija 2019 objavil Prevzemno ponudbo, kateri je bilo priloženo Poročilo neodvisnega revizorja o primernosti cene v prevzemni ponudbi. Ponujena prevzemna cena - enaka kasneje ponujeni iztisnitveni denarni odpravnini (torej 32,98 € za delnico) - po mnenju revizorja, angažiranega s strani glavnega delničarja(!), »ne predstavlja primerne prevzemne cene«. Revizor je ob tem izračunal tudi več razponov ocenjene vrednosti delnic, po različnih metodah, pri čemer je najnižja izračunana vrednost 44,12 € na delnico, najvišja pa 86,83 € na delnico. Ob tem pa strokovni sodelavci VZMD opozarjajo na možnost, da je primerna denarna odpravnina še bistveno višja, saj so izračunali, da je knjigovodska vrednost delnice konec leta 2018 znašala kar 144,37 € za delnico, medtem ko družba v Letnem poročilu za 2018 napačno navaja vrednost 129,94 € na delnico!

Pod okriljem Sekcije Menina pri VZMD se je sodnemu postopku in prizadevanjem za dodatno oz. pošteno denarno odpravnino doslej pridružila več kot tretjina vseh iztisnjenih delničarjev, v Združenju pa k pravočasni vključitvi vabijo tudi preostale razlaščene delničarje. Za vsa dodatna pojasnila se lahko obrnejo na Informacijsko pisarno VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 17.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev