VZMD vložilo izpodbojno tožbo zoper vse sklepe nedavne skupščine Pomorske družbe. Glavni razlogi so neustreznost pooblastila vodje skupščine, nespoštovanje pravnih aktov, ki določajo način vodenja skupščine, ter sporen način izglasovanja dokapitalizacije.

Sporočilo za medije in javnost

Vseslovensko združenje malih deležnikov vložilo izpodbojno tožbo zoper vse sklepe na nedavni skupščini Pomorske družbe

 

 

Ljubljana, 13. marec 2007 - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je danes vložilo izpodbojno tožbo zoper vse sklepe, sprejete na skupščini Pomorske družbe, ki je bila 12. februarja. Kot poudarjajo pri VZMD, so glavni razlogi za nasprotovanje sklepom omenjene skupščine: neustreznost pooblastila vodje skupščine, nespoštovanje pravnih aktov, ki določajo način vodenja skupščine gospodarskih družb ter sporen način, s katerim je skupščina izglasovala podporo dokapitalizaciji družbe. S tem so bili po mnenju VZMD močno oškodovani zlasti mali delničarji Pomorske družbe (družbe pooblaščenke).

 

 

Predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič je ob vložitvi izpodbojne tožbe zoper sklepe skupščine Pomorske družbe (formalno jo je vložil predstavnik Sekcije Pomorska družba pri VZMD) povedal, da je »ta odločitev združenja malih delničarjev logično nadaljevanje dogajanja na februarski skupščini, ki je bila pripravljena in vodena na sporen način. Posledično je skupščina s preglasovanjem malih delničarjev sprejela namero večinskega lastnika oz. nemškega ladjarja Doehleja, da dokapitalizira družbo z izključitvijo prednostne pravice malih delničarjev. Pri tem velja izpostaviti, da je bila Pomorska družba kot družba pooblaščenka ustanovljena z namenom reševanja terjatev delavcev do Splošne plovbe iz naslova premalo izplačanih plač. Tako so v tem primeru mali delničarji pomorščaki, ki so na ta način pomagali sanirati in ohraniti Splošno plovbo.«

 

 

Po mnenju VZMD so sklepi, sprejeti na skupščini Pomorske družbe neveljavni, ker odvetnik Stojan Zdolšek, ki je odprl in vodil skupščino, za to ni imel ustreznega pooblastila. Pooblastilo je podpisal pomočnik direktorja družbe Boris Goljevšček, ne pa predsednik uprave družbe, kar je v nasprotju z določili Zakona o gospodarskih družbah in statutom družbe. Odvetnik Zdolšek tudi ni dopustil glasovanja o razširitvi dnevnega reda, kljub temu, da je bil predlog za razširitev poslan pravočasno. S tem sta bili kršeni tako osnovna pravica delničarja, kot tudi statut družbe, ki določa sklic skupščine, določitev dnevnega reda in obravnavanje predlogov oziroma nasprotnih predlogov delničarjev.

 

 

Tudi sklep o dokapitalizaciji družbe s stvarnimi vložki je neveljaven, saj ni bil predlagan na predpisan način. Poročila o izključitvi prednostne pravice namreč ni predložila uprava družbe, temveč predsedujoči skupščine, odvetnik Stojan Zdolšek, ki je poročilo na sami seji narekoval pomočniku direktorja družbe Borisu Goljevščku. Poročilo tudi ni bilo vsebinsko obrazloženo oziroma ni bila utemeljena izključitev prednostne pravice. Zato so bili dosedanji delničarji družbe neupravičeno izključeni kot prednostni upravičenci do pridobitve novo izdanih delnic. Zaradi izvedbe dokapitalizacije družbe na predlagan način, pa se je vrednost delnic zmanjšala za 56,70 odstotkov, kar samo potrjuje, da so bile - kot menijo v VZMD, odločitve vodstva in večinskih lastnikov Pomorske družbe, neutemeljene in nepremišljene.

 

 

Prosimo, da za več informacij pišete na naslov: mediji@vzmd.si