Včeraj je predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, zaključil svoj nadvse uspešen in podaljšani uradni obisk v Braziliji. Tekom obiska se je udeležil kongresa Svetovne federacije investitorjev (World Federation of Investors Corporations - WFIC) v okviru katerega je potekalo zasedanje izvršnega odbora WFIC, na katerem je Sloveniji prek VZMD uspelo pridobiti potrditev pridruženega članstva v tej ugledni in vplivni mednarodni organizaciji. Udeležil se je tudi investicijskega sejma ExpoMoney, na katerem se je predstavilo preko 100 vodilnih brazilskih podjetij, bank, borznih hiš in institucij, ter predstavil primerjave in priložnosti investiranja v Sloveniji in jugovzhodni Evropi, poseben poudarek pa je namenil predstavitvi samostojnega projekta investo.si. Predsednik VZMD je navezal številne stike s predstavniki brazilskega gospodarstva ter ob tem prejel vabila za obisk najpomembnejših brazilskih družb in njihovih vodilnih predstavnikov, zaradi česar je bil uradni del obiska v Braziliji s predvidenega tedna podaljšan na 10 dni.

Mag. Kristjan Verbič se je 17. septembra v Sao Paulu udeležil kongresa Svetovne federacije investitiorjev (World Federation of Investors Corporations - WFIC), tekom katerega so se zvrstili številni pomembni dogodki, med njimi tudi zasedanje izvršnega odbora WFIC, na katerem je Sloveniji prek VZMD uspelo pridobiti potrditev pridruženega članstva v tej ugledni in vplivni mednarodni organizaciji.

Poleg tega so se na kongresu v okviru investicijskega sejma ExpoMoney, največjega tovrstnega dogodka v Južni Ameriki, zvrstila številna predavanja strokovnjakov in upravljavcev o možnostih investiranja v Braziliji ter predstavitve in ogledi najvplivnejših brazilskih gospodarskih družb. Na dogodku, v sklopu katerega se je predstavilo preko 100 vodilnih brazilskih podjetij, bank, borznih hiš in institucij, so bili prisotni predstavniki svetovnih gospodarskih velesil, ZDA, Japonske, Kanade in Nemčije, in vsi so z velikim zanimanjem prisluhnili predstavitvi vsekakor najmanjše države oz. njenega predstavnika (predsednika VZMD), ki je pozornost namenil zlasti primerjavam in priložnostim investiranja v Sloveniji in jugovzhodni Evropi.

Mag. Kristjan Verbič se je pri svoji predstavitvi posebej osredotočil na samostojni program v okviru VZMD investo.si, ki je namenjen promociji investicijskih priložnosti v Sloveniji in regiji jugovzhodne Evrope. Program investo.si ponuja priložnost za predstavitev slovenskega gospodarstva, naložbenih, poslovnih in strateških možnosti in potenciala Slovenije, srednje in jugovzhodne Evrope ter slovenskemu gospodarstvu omogoča navezavo pomembnih mednarodnih oz. globalnih stikov.

Mag. Verbič je vsem udeležencem kongresa poklonil DVD-je in tudi predstavil kratek film o tridnevnem srečanju investo.si v Ljubljani, katerega so se udeležili številni ugledni gostje in najvidnejši predstavniki WFIC in Evropskega združenja delničarjev Euroshareholders. Prisotni so nad organizacijo dogodka in dogajanjem v Ljubljani izrazili navdušenje ter pokazali izredno zanimanje za program. Po javni predstavitvi je predsednik VZMD navezal številne stike s pomembnimi predstavniki brazilskega gospodarstva ter ob tem prejel vabila za obisk najpomembnejših brazilskih družb in njihovih vodilnih predstavnikov, zaradi česar je svoj uradni obisk v Braziliji podaljšal s predvidenega enega tedna na 10 dni.

Zadnje tri dni svojega obiska je tako mag. Kristjan Verbič namenil zlasti individualnim razgovorom z brazilskimi gospodarstveniki ter predstavniki posameznih članic WFIC, obiskal pa je tudi najnovejšo rafinerijo družbe PETROBRAS (Petroleo Brasileiro S.A.) in izjemne rudnike družbe VALE (Companhia Vale do Rio Doce (CVRD)).

PETROBRAS je najbolj profitabilna brazilska družba in osma največja naftna družba na svetu, ki nadzoruje pomembne zaloge nafte in energije ter s tem povezane dejavnosti v Braziliji ter 18-ih državah Afrike, Severne in Južne Amerike, Evrope in Azije. PETROBRAS je, med naftnimi družbami, ki imajo na tržišču svoje delnice, četrta največja družba na svetu po naftnih zalogah. Je tako proizvajalec kot distributor nafte in naftnih derivatov ter ima v lasti številne rafinerije in tankerje. PETROBRAS je vodilen v napredni tehnologiji pridobivanja nafte iz globokih voda in je tretja največja družba v prostoru Severne in Južne Amerike (za Exxon Mobilom in General Electric) ter šesta največja družba na svetu.

VALE je multinacionalna rudarska koorporacija, eno največjih logističnih podjetij v Braziliji (optimizacija, železniški transport, pristanišča) ter drugo največje rudarsko in železarsko podjetje na svetu, poleg tega pa se ukvarja še s proizvodnjo energije (hidroelektrarne) in jekla. Je največji v proizvajalec železove rude ter drugi največji proizvajalec niklja na svetu. Svoje sedež ima v Rio de Janeiru, logistični oddelek pa v Sao Paulu. S svojo rudarsko dejavnostjo je VALE poleg Brazilije prisoten na Finskem, v Kanadi, Avstraliji, Mongoliji, na Kitajskem, v Indiji, Angoli, Južni Afriki, čilu in Peruju, svoje podružnice pa ima v Buenos Airesu, Johannesburgu, Limi, Londonu, Seulu, Singapurju, Šanghaju, Tokiu, Torontu in Vaudu.

 

S tokratnim obiskom in sestanki s predstavniki omenjenih globalno vodilnih družb se je ponovno pokazalo, da slovenski ekonomiji lahko uspešno utirajo pot tudi mali delničarji in VZMD, ki je vse bolj prepoznaven in spoštovan tudi v mednarodnem in svetovnem merilu.

Značke: mednarodno