VZMD je odposlalo dopis vsem (597) malim delničarjem družbe Delfi - večinske lastnice SCT (obe skupščini bosta 31.8.). Zaradi možne ponovitve scenarija iztisnitve iz SCT je VZMD pristopilo k zbiranju pooblastil in formiranju delničarskega sporazuma.

Spoštovani mali delničarji DELFI, d.d.

 

VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov smo ustanovili z željo po učinkoviti zaščiti pravic in premoženja malih delničarjev, zlasti ker so v delniških družbah večinski delničarji pogosto sprejemali odločitve v škodo malih delničarjev. Poslanstvo Združenja je vplivati na področno zakonodajo in spremljati dogajanja na delniškem trgu. VZMD posebej pozorno spremlja prevzemne aktivnosti ter se po potrebi v posamezne prevzeme in iztisnitve - na strani malih delničarjev - tudi dejavno vključuje. 

 

Tako v zadnjem času pozorneje spremljamo tudi dogajanja v Vašem podjetju, hkrati pa se je na nas obrnilo nekaj malih delničarjev družb Delfi in SCT. Glede na pereče okoliščine smo se v VZMD odločili, da pristopimo tudi k formalni ustanovitvi Sekcije malih delničarjev Delfi pri VZMD. Predstavnik omenjene Sekcije v ustanavljanju je mali delničar družbe Delfi, mag. Aleksander Kucler, ki je pripravil nekaj bistvenih informacij, navedenih v nadaljevanju tega dopisa. Namen sekcije je združiti male delničarje, da zaščitite svoj kapitalski vložek v podjetje Delfi, d.d., ki ga po nekaterih informacijah »management« podjetja namerava odkupiti po čim nižji ceni, kar je seveda ravno nasprotno od Vaših interesov in upravičenih pričakovanj, saj kot mali delničarji želite za svoje delnice dobiti čim višjo oz. pošteno ceno .

 

Da bi dosegli zastavljene cilje Vas pozivamo, da izpolnite priloženi delničarski sporazum ter s tem pristopite k VZMD - Vseslovenskemu združenju malih delničarjev in Sekciji malih delničarjev Delfi pri VZMD. Združeni mali delničarji lahko preprečite »tihe prevzemne aktivnosti«, ki so med drugim tudi posledica dosedanje neorganiziranosti malih delničarjev.

Za potrebe pogajanj z večinskim lastnikom bo VZMD - seveda v primeru ustreznega odziva na naš dopis in ponujeni delničarski sporazum - vzpostavilo strokovno pogajalsko skupino, ki bo vodila pogajanja in vse druge potrebne aktivnosti za morebitno prodajo »paketa« delnic iz naslova delničarskega sporazuma. Pri tem velja izpostaviti, da število podpisnikov delničarskega sporazuma oz. velikost paketa delnic pomembno vpliva na pogajalsko moč in uspeh pogajanj, vključno z višino cene za delnice. Torej le skupaj in povezani lahko dosežemo optimalno oz. najvišjo možno ceno, kakor tudi druge pomembne okvire in zagotovila (npr. strateške usmeritve za podjetje, ohranjanje delovnih mest ipd.)

Zato Vas vabimo, da nam izpolnjen in podpisan delničarski sporazum ter pooblastilo za organizirani nastop na skupščini delničarjev čimprej vrnete v priloženi predplačani kuverti. Omenjena skupščina bo 31. avgusta, zato nam morate za pravočasno prijavo pooblastilo vrniti najkasneje do 27. 8. 2007. Vsak glas je pomemben, zato pooblastilo in delničarski sporazum pazljivo preberite, ju skladno z navodili izpolnite ter pravočasno odpošljite.

 

Za dodatne informacije smo dosegljivi na zgoraj navedenih številkah in naslovih vsak delavnik med 10.00 in 14.00 uro.

 

 

 

 

Lep pozdrav,

 

 

 

 

mag.Kristjan Verbič

 

 

Predsednik VZMD

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoštovani,

 

 

 

 

semAleksander Kucler, mali delničar podjetja Delfi d.d. To podjetje je nastalo kot družba pooblaščenka, kamor smo delničarji podjetja SCT leta 2003 prenesli svoje delnice. Delfi je bil leta 2005 dokapitaliziran. Večino dokapitalizacije je izvedlo podjetje Glotis, ki ga sestavljajo menagerji podjetja SCT. Danes ima Glotis večino v podjetju Delfi d.d., Delfi pa naj bi 31. 8. 2007 postal 100% lastnik družbe SCT.

 

 

 

 

Problem je sledeč. V Financah je bil 8. 7. 2007 objavljen pogovor s predsednikom uprave SCT, kjer je bilo omenjeno, da se Glotis pripravlja na prevzem celotnega Delfija. Poseg se vrši preko borze hiše, ki trenutno za delnico Delfija ponuja približno 25 €.

 

 

 

 

Po tej ceni sledi, da je celoten Delfi in s tem SCT vreden manj kot 7 mio €, kar pa se sliši smešno že samo, če izhajamo iz naslednjih dejstev:

 

 

· da je podjetje SCT samo v letu 2005 v novo opremo vložilo več kot 10 mio €.

 

 

· da predstavlja 7 mio € samo 10 dnevni promet podjetja SCT v letu 2006.

 

 

· da je bilo manjše, konkurenčno podjetje Primorje lansko leto prevzeto po ceni preko 30 mio €.

 

 

 

 

Delnica Delfija je dejansko vredna mnogo več. To je v nadaljevanju podkrepljeno z izračunom, ki izhaja iz bilančnih podatkov za leto 2006 in iz primerjav podobnih podjetij v svetu.

 

 

 

 

Letni promet podjetja SCT (€):       274.756.026

 

 

Dobiček SCT (€):                             8.934.147

 

 

Kapital SCT(€):                              32.014.505

 

 

Število delnic podjetja SCT:                 452.175

 

 

Število delnic podjetja Delfi:                 262.540

 

 

 

 

Delnico Delfi lahko vrednotimo na različne načine, omenjeni so samo najbolj očitni:

 

 

· če se samo lanskoletni dobiček SCT razdeli med delničarje Delfi, pripada vsaki delnici Delfija 34,03 €.

 

 

· če se kapital SCT razdeli med delničarje Delfi, pripada vsaki delnici Delfija 121,94 €, kar so Finance posredno potrdile kot pošteno ceno v članku objavljenem dne 31. 7. 2007.

 

 

· Svetovalno podjetje AT Kearney pa ocenjuje, da je poštena vrednost gradbenega podjetja, ki prinaša dobiček, enaka letnemu prometu podjetja. To bi pomenilo, da je delnica Delfi po takšnem ocenjevanju vredna 1046 €, kar bi bilo 41 krat več od cene, ki jo ponuja borzna hiša oz. njeni naročniki.

 

 

 

 

Z zgornjimi vrsticami sem Vas želel informirati, da ne bi prodajali delnic po prenizki ceni, obenem pa Vas vabim, da se mi pridružite znotraj VZMD - Vseslovenskega združenja malih delničarjev.

 

 

 

 

Skupaj smo močnejši.

 

 

 

 

Lep pozdrav,

 

 

mag.Aleksander Kucler

Značke: iztisnitev