Postaja že kar nekakšen neokusen običaj, da so skupščine družbe SCT, d.d. - pred pripojitvijo družbe (DELFI, d.d., k SCT), na skupščini 10. 4. 2009, pa tudi obvladujoče družbe DELFI - ob poznih petkovih popoldnevih ter zunaj sicer zakonsko predvidenega okvira, da morajo biti skupščine, ki obravnavajo preteklo poslovno leto, izpeljane najkasneje do konca avgusta prihodnjega leta. Slednje, kot vse kaže, za SCT ne velja, saj se skupščine vse bolj pomikajo proti prihodnjemu letu - temu je tako tudi tokrat, ko je redna skupščina družbe sklicana za danes, 8. 10. ob 17.00 na sedežu družbe. Kot doslej, se bosta skupščine udeležila predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler in predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič.

 

V letnem poročilu SCT za poslovno leto 2009 sta za delničarje pomembni predvsem naslednji informaciji: da je družba je v letu 2009 ustvarila 775.000 EUR dobička in še posebej, da je bilo v letu 2009 opravljeno prevrednotenje premoženja družbeKapital družbe SCT je konec leta 2009 tako znašal 51,481 milijonov EUR, oziroma kar za 83,63 % (23,454 milijonov EUR) več kot v letu 2008. To se odraža v knjigovodski vrednosti delnice, ki je na dan 31. 12. 2009 znašala 193,14 EUR, kar je naposled skladno z analizami strokovnih sodelavcev in predstavnikov Sekcij SCT in DELFI pri VZMD, ki so jih v preteklih treh letih opravljali z namenom, da je VZMD delničarjem lahko promptno predstavljali ustrezno oz. pravo vrednost družbe.

Pa naj gre za 241 (vključenih v Delničarski sporazum pri VZMD) od skupno 563 malih delničarjev, ki jih je na skupščini SCT, dne 31. 8. 2007, izključil oz. razlastil glavni delničar družba Delfi, d.d., z odpravnino 26,74 EUR za delnico. To se je - skladno z ugotovitvami in sodnimi postopki s strani VZMD - že izkazalo za popolnoma neprimerno, nazadnje še v okviru tretjega naroka na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ko Poravnalni odbor pod vodstvom dr. Sergeje Slapničar obravnaval Izvedensko mnenje ter ugotovil vsaj 78 EUR - dodatnih 51,26 EUR na delnico - kot primerno odpravnino iztisnjenim delničarjem. 

Ali pa naj gre za 347 (vključenih v Delničarski sporazum pri VZMD) od skupno 698 aktualnih, današnjih malih delničarjev družbe SCT, ki so konec lanskega leta vendarle prejeli izplačilo dividend oz. izplačilo deleža dobička družbe SCT, od celotnega 7,18 milijonov € dobička ustvarjenega v letu 2008, glede na število delnic družbe SCT, ki so po pripojitvi družbe (Delfi, d.d., k SCT) zamenjale njihove delnice družbe Delfi. Te delničarje v Sekciji SCT pri VZMD ponovno pozivajo, da podpišejo spremembo (aneks) Delničarskih sporazumov v smeri dviga minimalne prodajne cene za delnice iz pripadajočega svežnja s prejšnjih 60 € (2007) oz. 70 € (2009) na minimalno 250 € - tudi glede na omenjeno prevrednotenje premoženja SCT v letu 2009, ki v precejšnji meri pritrjuje dosedanjim analizam in stališčem VZMD.

 

Izplačilo je delničarjem pripadlo spričo sklepa skupščine SCT z dne 2. 10. 2009, ki so jo v VZMD ocenili za prelomno, saj se je - v nasprotju s prevladujočimi pričakovanji in predlogom uprave, da se, kot že vrsto let, dobička sploh ne bi delilo - zgodil preobrat. Izglasovan je bil namreč na skupščini podan nasprotni predlog VZMD in CM Celje, d.d., o razdelitvi celotnega dobička 7,18 mio € oz. 35,90 € bruto na delnico.

VZMD je že pred lanskoletno skupščino najavil ostro nasprotovanje dolgoletni praksi uprave (ki SCT lastniško obvladuje preko podjetja Glotis, d.o.o.), da dobička ne deli med delničarje. Med drugim so ponovno pristopili tudi k zbiranju pooblastil malih delničarjev, kakor že vse od sredine leta 2007, ko so pri VZMD vzpostavili Delničarska sporazuma in Sekciji SCT in Delfi. Tako so se odtlej aktivno udeležili vseh skupščin obeh družb, s strokovnimi sodelavci pa skrbno spremljali proces pripojitve Delfi k SCT, opravili številne pogovore, pogajanja in intervencije.

Pri tem so v VZMD posebej ponosni, da jim je uspelo z zadostnim številom podpisnikov Delničarskega sporazuma preprečiti načrtovani scenarij iztisnitve oz. razlastitve delničarjev družbe Delfi, podobno kot se je pred tem že zgodilo delničarjem SCT. V tem primeru je VZMD sprožil sodni postopek, ki še vedno poteka. Velja izpostaviti, da so takratni delničarji SCT prejeli kot odpravnino za dokončenodvzem njihovih delnic pičlih 26,74 € za delnico, kar je občutno manj kot je znašala lanskoletna dividenda iz enoletnega dobička.

V Sekciji SCT pri VZMD so se spričo teh in zadnjih dogodkov odločili, da vsem delničarjem ponudijo spremembo (aneks) obstoječih Delničarskih sporazumov v smeri dviga minimalne prodajne ceneza delnice iz pripadajočega svežnja (trenutno vključuje 347 od skupaj 698 malih delničarjev) s takratnih 60 € (2007) oz. 70 € (2009) na minimalno 250 €. Vse zainteresirane za spremembo ali za pristop k spremenjenemu Delničarskemu sporazumu vabijo, da to čimprej sporočijo na kontaktne številke ali naslove VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 18.00 uro.

»V VZMD smo prepričani, da smo s konkretnimi dejanji pridobili in upravičili zaupanje delničarjev tudi v zahtevnem primeru SCT ter z intenzivnimi prizadevanji, vse od leta 2007, učinkovito zaščitili interese malih delničarjev, ob tem pa pripomogli več kot očitno oplemenititi in povečati premoženje delničarjev v družbi SCT (Delfi),« je prizadevanja VZMD pospremil predsednik, mag. Kristjan Verbič

 

Zgovoren pregled ekskluzivnih poročil VZMD.TV v primerih SCT in DELFI:

Zadnja skupščina družbe SCT, d.d. - prva po pripojitvi družbe DELFI, d.d. - 2. 10. 2009:

 

 

 

 

Skupščini DELFI, d.d., 9. 9. 2008:

 

 

VZMD.TV - iztisnitev iz SCT - tretji narok na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, 22. 4. 2010:

 

 

Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008: